заекване при децата

Снимка: Иво Орешков

След раждането на второто ни дете, нашето 5-годишно момче започна да заеква. Не съм сигурна, че му отделяме достатъчно време, а и вече ходи в предучилищна. Какво да правя?
Ангелина, Търговище

Здравейте, Ангелина!

Заекването при децата може да причини немалко напрежение в семейството. Ситуацията, през която преминавате, ми напомня реакцията на най-голямата ни дъщеря при раждането на сестричката й. Когато изписаха съпругата ми от болницата и бебето се оказа вкъщи, Доти (тогава на две години и половина) започна да се напишква и да си чопли с нокти брадичката. За близо шест месеца тя привличаше внимание, въпреки че й отделяхме немалко време. Малките деца преживяват появата на бебето по най-различни начини – някои по-драматично, други – с голяма радост, в зависимост от уникалния си темперамент и преживявания.

Преди всичко, проверете дали зад заекването не стои друга причина – негативно преживяване (уплаха например), филмче по телевизията, изпълнено с насилие или нападение от друго дете в предучилищната. От друга страна, заекването е често срещан проблем на тази възраст и близо 8% от децата в предучилищна възраст заекват от време на време, особено, когато са уморени, развълнувани, или притеснени.

Ранното излагане на социална среда и отдалечаването от родителите (поради фактора сигурност) са много възможна причина, особено ако детето Ви е по цял ден в предучилищната.

Имайте предвид следното:
– Възможно е във въображението на детето да се натрупват твърде много думи и на него да му е трудно да произнесе правилната.

– Не се притеснявайте, ако от време на време се случи детето да заеква за кратки периоди (около месец например). Това все още е нещо много често срещано.

– Не показвайте нетърпение, ако детето се опитва да се изкаже и не успее. Това може и да влоши нещата. Не откривайте думите вместо него и не завършвайте мислите му.

Най-вероятно заекването ще изчезне от самосебе си, особено ако и Вие преодолеете притеснението от това!

Все пак, свържете се с логопед, ако откриете следните признаци:

– прекалено живописни гримаси, докато детето се опитва да каже правилната дума;
– неразбираемо боботене;
– силна нервност и напрегнатост.

Надявам се това да помога!

Opt In Image
Искаш ли и други материали като този?
Абонирай се за безплатни новини за семейния живот!
 

Tags: