Нека си го кажа направо:

Много родители не осъзнават вредите, които причинява гледането на порно от страна на децата им.

Защо смятам така?

Порнографията може да се превърне в почти непоклатим негативен фактор на влияние върху детското умствено и емоционално здраве.

Това не е голо твърдение. Нека подкрепя тезата си с факти:

1. Съществува връзка между гледането на порно и девиантните сексуални практики сред децата. 

Многобройни и независими проучвания са установили връзката между ранното излагане на порнография (под 14 годишна възраст) и девиантни сексуални практики като изнасилването. (W. L. Marshall, „The Use of Sexually Explicit Stimuli by Rapists, Child Molesters, and Nonoffenders,“ The Journal of Sex Research 25, no.2 (May 1988): 267-88.

Според тези изследвания, гледането на подобни материали може да предизвика децата да извършат сексуални злоупотреби дори с по-малки или беззащитни деца.

Още през осемедесете години пък беше направено американско проучване на тийнейджъри, което ни показва, че две-трети от момчетата и 40% от момичетата споделят, че биха опитали лично порнографските сцени, които са видяли (Bryant Jennings, Report to Attorney General Commission on Pornography, US Dept. of Justice, 1986).

2. Когато децата са изложени на порнография, това създава нездравословен възглед за човешката сексуалност. 

Ученият Ралф Де Клементе твърди следното: „Децата не могат просто ей така да наместят порното в своята ценностна система, понеже те все още не са я изградили. Порнографията може да се превърне в основен градивен блок от детското умствено и емоционално развитие. Веднъж щом порнографията се е превърнала във филтър, през който се интерпретира реалността, у детето настъпват серизони поражения.“

Въпреки, че възможността за достъп до порнографски материали се е увеличил с катастрофални измерения през последните няколко години (броят на web-страниците в мрежата е нарастнал с 2000% за 5 години), родителите все още имат възможността да ограничат достъпа на материалите до децата си.

Разбира се, децата се сблъскват непрекъснато с еротични изображения и техните родители не могат да си позволят да премълчат сцените, колкото и некомфортно да се чувстват.

Но гледа ли наистина моето дете порно?
Не знам за малките деца, но ако вашето дете е по-голямо, можете да бъдете сигурни, че то вече е било изложено на някакъв вид порнография от страна на масовата медия.

Моля ви, родители, не заривайте главите си в пясъка…

Искаш ли да задълбочиш още повече…

… в темата за родителството?

Кликни тук, за бърз достъп до новата книга „30 въпроса от родителството!

Още през далечната 1979 г. е направено проучване сред над 600 момчета и момичета на възраст между 15 до 18 години. Изследователят Аарон Хас установил, че почти 100% от момчетата и над 90% от момичетата са „разглеждали секс-книги или списания… почти 60% от мочетата и над 40% от момичетата са гледали секс-филм.

Хас открил, че младите хора възприемали информацията, представена в списанията като много ценна. Той заключил, че „Почти всички тийнейджъри са гледали или чели някаква форма на порно…“

Защо този факт не бива да ни учудва?
Порнографията дава на тийнейджърите възможност за сексуално обучение. Много юноши намират във филмите, снимките и статиите информация за това как да имат сексуални взаимоотношения (Aaron Hass, Teenage Sexuality, Macmillan: New York, 1979).

25 години по-късно, порнографските картинки и истории, съдържащи се в хилядите издания, се оказват в Интернет с възможност за достъп за всяко дете. При все, че абонаментите за порнографски списания са намалели (или както Пентхаус са изчезнали напълно), тяхното въздействие върху децата се е увеличило с навлизането на материалите в Интернет.

За разлика от традиционната медия, която обикновено се купува или наема, интернет е почти безплатна медия. Дори и малкото деца, които нямат достъп до мрежата вкъщи, често получават такъв в училище, обществените библиотеки или домовете на приятели. Не е изненадващо, че повечето деца най-вероятно ще бъдат изложени на порнография по време на своето детство.

Навлизането на Интернет е задълбочило проблема за днешното поколение.

Дори и бегло запознати с интернет деца могат да открият еротични изображения само за секунди. Този вид медия съдържа най-екстремната и дивиантна порнография, която можем да си представим, но също така я предлага в почти всеки от традиционните формати – от статична порнография до видео в реално време.

Според някои изследователи, съвсем не е съвпадение факта, че по-голямата си част порнографската мултимилиардна индустрия се е фокусирала специфично на 12-17 годишни момчета с цел да създаде пристрастени юноши, които ще останат доживотни потребители (Reisman, J.A. “Soft Porn” Plays Hard Ball: Its Tragic Effects on Women, Children and the Family, Huntington House, Lafayette, LA 1991).

Какво може да се направи?
Най-важното, родители – нека не оставяме сексуалното образование на децата ни в ръцете на училището, медията или връстниците им. Сексуалното обучение в много училища варира от оказващо влияние до обсебващо. Графичните описания на различни сексуални дейности, включително с прости или детайлни инструкции от рода на: „Експериментирай и виж какво те радва“ са често срещани. Този обществен „печат на одобрение“ може да има дългосрочно влияние и да впечатли младите умове.

Нека да вземем нещата в свои ръце!
Тъй като основите на човешката сексуалност се полагат рано (някъде между 3 и 4 годишна възраст), добре е да се проведе ненатрапчив и лишен от излишни детайли разговор през този период от развитието.

Подобни разговори е добре да бъдат инициирани дори още, когато детето е малко и е запознато със структурата на човешкото тяло.

Опитайте се да елиминирате погрешните възприятия на детето по отношение на сексуалността чрез спокоен, ненатрапващ се и честен разговор. Въпреки това останете твърди при установяването на граници, ако имате информация, че вашето дете притежава порнографска литература или достъп до порнографски сайтове.

Не е необходимо разговорите с децата по темата за порнографията да бъдат неудобни и неестествени.

Нека започнем да ги информираме отрано, с любов и загриженост.

Искаш ли да задълбочиш още повече…

… в темата за родителството?

Кликни тук, за бърз достъп до новата книга „30 въпроса от родителството!

Снимка: Иво Орешков

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: