“В любовта е отговора. Но докато чакаш за отговора, сексът повдига някои много добри въпроси.”

Уди Алън

Макар и твърде чувствителен, въпросът за информирането на децата по отношение на гениталиите не може да бъде подминат.

След втората година децата започват да разбират, че докосването на гениталиите е свързано с приятно усещане – това ще предизвика много от тях често да докосват тази област с ръка или да проявят любопитство към гениталиите на други деца.

На тази възраст е още твърде рано да се говори за мастурбация – това е по-скоро проява на детско любопитство, свързано с откриването на собствените части на тялото или любопитство, появило се в резултат от жаргонните думи и изрази, заливащи ги от екрана, рекламите по улиците (и за съжаление, използвани понякога дори и в семейството).

Как да реагираме, когато установим, че детето проявява интензивен интерес към тези части от тялото?

Не са паникьосвай! Запази хладнокръвие и помогни на детето да разбере че по отношение на тези части ти ще бъдеш основният източник на информация, а не децата от квартала, съседите или вестникарската будка. Обясни му,че тези части от тялото са си негови и освен мама и татко и доктора, никой друг не може да ги вижда или докосва, а ако някой се опита да ги пипа, нека да протестира шумно, да се отдръпне (или защити) и да те информира колкото се може по-скоро. Детето трябва да знае със сигурност, че ти няма да му се караш, ако се случи нещо подобно, понеже е възможно да го завладее чувство на срам и последното нещо, от което то се нуждае в този момент, са гневни фрази.

Бъди прям/a! Назовавай гениталиите с истинските им имена – пенис и вагина (не с жаргонните такива) и обяснявай за какво са предназначени. Не бързай със сексуалното обучение и не прекалявай с детайлите – подробностите за правенето на бебета ще трябва да бъдат запазени поне за шестгодишна възраст. Давай му постепенно информация, като се стремиш да не го претовариш с факти. Ако детето поиска по-подробна информация, обясни му, че това ще се случи на правилното време.

Предупреди го! Много деца на тази възраст проявяват любопитство (особено в днешната изпълнена със сексуални намеци култура) към срамните части и на други деца от същия или противоположния пол. Предупреди детето си, че не е правилно да докосва тялото на другите и се погрижи да осигуриш необходимите последствия, ако това се случи.

Един от най-лошите навици на родителите е да оставят детето да се информира само по въпросите за пубертета и да разчитат, че то ще получи информацията от някой друг – училището или улицата.

Най-добре е информацията да се дава и от двамата родители, предлагащи своите различни перспективи върху сексуалността, като приоритетно място да има родителят от същия пол.

Ако имате повече деца, винаги ги обучавайте поотделно, поради индивидуалната специфика в сексуалността на всяко дете.

Най-важно е детето да разбере, че у него ще започнат да се извършват интензивни промени:

  • момичетата трябва да бъдат информирани, че гърдите им ще започнат да нарастват, а също и да се запознаят с менструалния цикъл. Можете заедно да отпразнувате появата на цикъла, като помогнете на момичето да се почувства специално, завеждайки го някъде на вечеря – то вече не е просто момиче, а млада дама. Необходимо е майките да бъдат в тясна връзка и непрекъсната комуникация със своите дъщери по отношение на месечния цикъл;
  • момчетата трябва да бъдат информирани за промените в тембъра на гласа, увеличаването на пениса, а също и за изтичането на спермата през нощта (мокрите сънища);
  • и двата пола трябва да бъдат информирани по въпросите за взаимоотношенията с противоположния пол. Интересът към другия пол ще се увеличава през тийнейджърските години и поради това са необходими прости инструкции

Подготовка за юношеството

За съжаление, повечето деца се оказват в ситуация на неподготвеност за драстичните промени, очакващи ги в периода на пубертета и юношеството.

Много често се наблюдава рязка промяна в поведението на едно дете –наблюдаваме как едно щастливо дванайсет-годишно момче или момиче се превръща в несговорчив, бунтовен,обезкуражен и критичен тийнейджър.

Това е възможно да се случи само за период от една година!

Причините за това са комплексни, те не са свързани единствено с хормоните(макар и дължещи се, преди всичко, на тяхното въздействие).

Прозорецът от възможност, който имаш, за да окажеш целенасочено влияние върху детето преди пубертета, ще се затвори почти веднага, щом детето навърши тринайсет. Сега е твоят шанс, така че, използвай го, за да не стане късно.

Ключът за ефективност от страна на родителя през този етап се крие в искрената комуникация и развиването на взаимоотношения (преди всичко с родителя от същия пол).

Следващите съвети ще ти помогнат как да развиваш това взаимоотношение:

Взе ли си книгата „30 въпроса от родителството“?

В нея съм засегнал над 30 различни поведения на децата и как можем да реагираме възможно най-адекватно като родители.

Кликни тук, за да научиш повече!

1. Планувай специален уикенд за разговор с детето (за момичето, когато навърши девет години, а за момчето –когато навърши 10-11 години). Необходимо е това време да бъде насаме, неразсейващо и изпълнено с дискусии и открит диалог. Най-добрият вариант е, ако и двамата родители участват в този разговор.

2. Подготви се и подбери внимателно информацията,която ще бъде споделена по време на разговора.Необходимо е тази информация да включва следното:

– физическите промени, които предстоят при детето. Хормоналният растеж, сексуалните промени, растежът на мускулите и костите са все теми, които могат да бъдат засегнати. Не пропускай да обясниш, че всички тези промени са строго индивидуални за всеки един, особено ако твоето дете е по-слабо, по-ниско или пълно, или с по-тънък глас от своите връстници. Насърчавай детето да се приеме такова, каквото е, и го насърчавай, когато е срещнало дори и най-малката форма на отхвърляне от връстниците си.Напомняй му, че колкото и време да е необходимо, за да се преобрази във възрастен, този процес е необратим като залязването на слънцето;

– емоционалните промени. Периодът на съзряване е изпълнен с възходи и падения в емоционалното състояние на детето. В момент на успех, то ще се чувства на върха на щастието, а в момент на провал, ще си мисли, че това е краят на света. Критичен фактор за емоционалното състояние на детето е взаимоотношението му с връстниците;

– проблемите с липса на идентичност и ниското самочувствие. Това е неминуем етап в развитието – за едни в по-малка, а за други – в по-голяма степен. Всички деца на тази възраст отчаяно се нуждаят от одобрението на другите– дори и най-интелигентните и физически силните;

– конформизмът. Това е най-голямото предизвикателство за един юноша – да устои на натиска да се съобразява с общоприетото и да дръзне да бъде различен, дори и повечето му връстници да са избрали неправилен стил на живот.

Най-изявените области, в които се проявява конформизмът, са пушенето,пиенето, нарушаването на законите, преждевременен секс и особено дрогата.

Фактори, които могат да повлияят на детето да попадне в капана на тези негативни влияния, са музиката с антисоциални текстове, филми с негативно съдържание и насилие, интернет-сайтове с провокативни материали, електронни игри, изпълнени с насилие, убийства и игри, порнографски материали и т. н.

Подготви детето си за срещата с конформизма и не очаквай, че то е достатъчно зряло, за да се пребори с неговото влияние. Обясни му, че ако някой му даде подобни материали или се опита да го привлече към подобен тип дейности, това съвсем не е в негов интерес.

Ако то вземе решение да направи компромис със стандартите, които сте издигнали във вашето семейство, това е като да захвърли бисерите си на свинете и да разруши нещо, което сте градили заедно за години наред.

Обучете детето си да се изправи смело срещу натиска на тълпата и да дръзне да остоява собственото си мнение;

– бракът. Не е твърде рано да започнете разговори за избора на брачен партньор, тъй като това вече започва да се задава (макар и да е все още далече) на хоризонта. По този начин, ти ще насочиш детето към вземане на правилните решения по отношение на бъдещия брачен партньор, а също и ще му помогнеш да се ориентира по-добре в този избор.

Обясни му, че в бъдеще то ще избере някого, с когото се чувства добре; някого, с когото ще може да си говори за всичко – накратко, някого, без когото не може да живее.

Наблегни на факта, че е нормално да харесва добре изглеждащите хора, но не е нормално да направи своя избор за партньор в живота, като се опира единствено на това.

Всъщност, нуждата от това, мама и/или татко да бъдат в къщи, след като детето се върне от училище, е наистина огромна.

Най-важният съвет, който бих могъл да ти дам по отношение на този етап от развитието, е следният: “Не слизай от сцената на родителството”!

Взе ли си книгата „30 въпроса от родителството“?

В нея съм засегнал над 30 различни поведения на децата и как можем да реагираме възможно най-адекватно като родители.

Кликни тук, за да научиш повече!

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.