опасности-за-децата-в-интернет

Днес искам да поговорим за най-често срещаните опасности за децата в интернет – този океан от информация; невероятно полезен и в същото време адски опасен.

На фона на глобалната интернет-общност, българското виртуално пространство представлява капка в океана, но все пак е непрестанно увеличаваща се.

Нека да запитаме себе си как ние, родителите, се подготвяме, за да се справим с предизвикателствата на този растеж?

Плануваме ли евентуалните проблеми и скритите опасности, които дебнат децата в Интернет, особено след като младите хора са най-ревностните потребители в мрежата?

(ВАЖНО: Ако искаш да намериш работещи решения при най-често срещаните проблеми в детското поведение, не пропускай “30 въпроса от родителството”Кликни тук за достъп до книгата!)

Смятам, че следните данни за взаимодействието на децата с мрежата биха могли да ви бъдат от полза:

Защо е необходимо създаването на интернет култура?

 1. Въпреки тоновете ценна информация, интернет съдържа и тъмна страна – порнографията, насилието, педофилията. Чрез мрежата, порнографията може да се настани удобно в собствения ти дом – само с едно кликване на мишката.
 2. Порнографията нанася дълготрайни травми в психиката на детето. Ето някои от доказателствата, а също и последните изследвания в тази насока:
 • Установено е, че продължителното излагане на порнография завършва с безразборни сексуални контакти и липса на задоволяване само с един партньор, а това засяга цялостта на бъдещите семейни отношения. (Изследване, проведено от Долф Цилман от „Индианския университет“ и Дженингс Брайънт от „Хюстънския университет“).
 • Друго проучване разкрива връзката между порнографията и потентността. Сексуалната възбуда и развълнуваност намаляват след продължително гледане на сексуални сцени. По този начин порнографията и сексуалните сцени могат да се превърнат в единствените източници на задоволяване, а последствията често се изразяват в импотентност (Американски институт за медията и семейството)
  Това са само част от огромните поражения, които порното нанася на младите хора днес.
 1. Съществува реалната опасност от “лоши приятели” в мрежата. Децата могат да създадат приятелства с хора, които не познават. Разбира се, няма нищо лошо в общуването с деца със сходни интереси. Има обаче и такива, които биха могли да окажат негативно влияние, а и още по-лошо – да се сблъскат с педофили или с хора с нечисти мотиви. А анонимността в Интернет е идеалната предпоставка за създаване на подобни контакти.
 2. Виртуалните комуникации могат да разрушат топлотата на взаимоотношенията – вкъщи и между приятелите. Липсата на реални взаимоотношения може да създаде трудности в умението на децата да общуват, а също и да спомогне за живеенето в измислен, нереален свят.

Ето някои практични начини за развиване на самоконтрол от страна на децата.

Наскоро имах възможност да изнеса лекция на около 30 майки в столично училище.

Въпрос № 1 по отношение на отглеждането на техните деца беше следният:

„Как да помогнем на децата си да се справят с непрестанното стоене пред телефона, таблета или компютъра?“

„Поставяне на граници!“, беше моят кратък отговор…

Как да създадем граници при взаимодействието на децата с интернет?

Нека споделя три аспекта при създаването на граници в тази сфера:

Местоположението на компютъра

Компютърът трябва да е разположен на място, от където детето лесно може да бъде наблюдавано.

Ограничения във времето

Времето за сърфиране трябва да бъде предварително определено, никога в късните часове и никога сам.

Необходимо е също и да се създаде баланс с другите дейности, които детето извършва през останалата част от времето си.

Технологични средства

Съществуват редица технологични средства (като СПАМ-защита, филтъри и др.), чрез които достъпът на децата до провокиращи материали може да бъде силно ограничен. Родителят не бива да се колебае да се свърже със своя интернет-доставчик или мобилен оператор и да попита какви са съществуващите технологични средства за ограничаване на достъпа до порнография и насилие.

Как родителят да установи дали детето е попаднало на провокиращи материали?

За щастие, ако детето не е прекалено „на ти“ с компютрите, родителят лесно може да установи дали се е ровило в порнографски сайтове.

Тъй като повечето потребители използват Internet Explorer, папката History на браузъра може да даде много ценни сведения (За онези, които използват Mozila Firefox или Chrome, историята може да се открие на менюто Go/History).

Освен това, всички снимки при посещение в Интернет се записват в папките Temporary Internet Files, Offline Web Pages или Temp. Тези папки могат да дадат детайлна информация за снимките, образите и информацията, до които се е докопало детето.

Още нещо практично в тази посока:

 • Бъди добър пример. Може и да звучи изтъркано, обаче е истина – децата не слушат наставления, те повтарят онова, което ти им показваш. Не очаквай, че твоите деца няма да пушат, ако ти пушиш! Не очаквай също, че децата ти ще ползват компютъра само за учебни цели, ако ти се браузваш поради сексуално любопитство или прекарваш безбройни часове в мрежата;
 • Предразположи децата си към разговор. Сприятели се с децата си, не общувай с тях само, за да им повтаряш, че си прахосват времето в мрежата. Много деца се мотаят там преди всичко заради липсата на качествени взаимоотношения вкъщи. Децата, които са най-податливи на негативни интернет-влияния най-често са самотни тийнейджъри с ниско самочувствие; изолирани от родителите и връстниците си. Осигуряването на нераздвоено внимание е ключът не само за предпазването им от безцелното браузване, но и за създаването на доверие и искрена любов към теб.
 • Създай алтернатива. Старай си да бъдеш адекватен към потребностите на новото поколение. Можеш да предложиш на твоето дете да поиска имейлите на своите приятели или предложи сам да им направиш такива. Бъди заедно с него в Messenger (Ако го ползват) и прекарай време заедно с него в любимата му електронна игра. Така ще се изкачиш поне с няколко нива в очите му, обещавам ти! Когато е налице алтернатива и нуждите са задоволени, шансът от поява на излишно любопитство е занижен.
 • Поддържай баланс между доверие и наглеждане. Много е важно да се довериш на децата си, но също така е важно и да проведеш тест на доверието си, като провериш сайтовете, които детето е посещавало. Проверявай периодично папките с временна информация, за които споменах по-горе.
 • Планирай опасностите. Най-сериозна опасност представляват чатовете, търсачките и форумите. Запознай детето си с опасностите, които крие всяко от посочените средства и го посъветвай да ги използва само в твоето присъствие.

(ВАЖНО: Ако искаш да намериш работещи решения при най-често срещаните проблеми в детското поведение, не пропускай “30 въпроса от родителството”Кликни тук за достъп до книгата!)

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
 • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
 • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
 • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
 • новини за предстоящи наши продукти и събития;
 • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.