нощен-страх-при-децата

“Лесно можем да простим на дете, което се бои от тъмнината. Голямата трагедия в живота е, когато възрастните се боят от светлината.”

Платон

Детските страхове са много често срещани, особено ако момчетата и момичетата прекарват повече време пред телевизора или в социалните мрежи. Ако твоят син или дъщеря се страхува от нещо, попитай, какво точно има предвид, за да идентифицираш причината, пораждаща страха.

Може би някое ужасно същество от филм, който е гледало или сцена от реалния свят, на която е станало свидетел. За детето това преживяване може да се окаже сериозен момент и то се нуждае от подкрепата ти.

Избягвай да оставяш твоето съкровище да гледа телевизия без надзор и то особено през късните часове.

Кошмарите се явяват по време на фазата на активен сън и са причинени основно от преживяванията през деня – често основната причина се крие в съдържанието на филмите, които детето е гледало.

Непременно ревизирай съдържанието им, понеже дори и добри анимации като“Цар Лъв” могат да се окажат плашещи за него.

Независимо дали са реални или измислени, страховете на малките са факт. Ето някои примери, които те могат да преживяват:

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

  • Страх от отделяне. Този страх е характерен за по-малките деца и може да има сериозни основания, ако някой от родителите не е прекарал достатъчно време с детето.Нека и двамата родители да се уверят, че са прекарали лично време с всяко едно от децата, преди да ги изпратят към леглото;
  • Страх от тъмното. Не се колебай да оставиш включена нощната лампа, ако забележиш подобен вид страх. Няма да помогнеш на детето да го преодолее като го оставяш на тъмно, въпреки протестите му;
  • Страх от внезапни звуци. Осигури нежна утеха на детето, ако то се изплаши от гръм, светкавици или от счупване на нещо. Тази утеха се налага също и при:
  • Нощни страхове. Някои деца (около 2-4 %) могат да изплашат дори и теб през нощта със своите внезапни прояви – те започват да крещят, да ритат и да се мятат в леглото без очевидна причина. Ако си наоколо, могат да не те познаят, а ако се опиташ да ги успокоиш, се съпротивяват яростно.

По време на тази проява младият човек, в действителност не се събужда – той просто има проблем с преминаването от дълбок към повърхностен сън.

Много е важно по време на подобна проява да останеш спокоен и да не събуждаш детето – просто остани наколо, уверявайки го, че всичко е наред.

Също така, не го оставяй само, поради възможността да се нарани и не го събуждай внезапно – остани спокоен. В почти всички случаи децата бързо се успокояват и отново си лягат, а на сутринта не си спомнят нищо.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: