късно-лягане-деца

“Не познавам нито един велик мъж, който се е излежавал до късно.”

Джонатан Суифт

В семейството се среща твърде често детето да се съпротивява изрично на установеното време за лягане, понякога с цената на твърде динамични действия, а в други случаи, задаващо сладък, манипулативен въпрос: “Мога ли да остана още мъничко?”

Преди всичко реакцията на родителя е важно да бъде съобразена с възрастовите особености на детето, като той се стреми да остане решителен и непреклонен, но в същото време – хладнокръвен и спокоен.

Следващите няколко съвета ще ти помогнат как да се държиш, когато твоето дете подлага на тест установените граници вкъщи и не иска да си ляга.

1. Обяви времето за лягане. Основният принцип за справяне с проблема е да съобщиш кога е времето за лягане за всяко едно от децата и след това да изискваш придържането към него;

2. Затръшни вратата на преговорите! Не спори, не преговаряй и не се моли. Често се случва децата над седем години (но не само те) да използват невероятни тактики само и само да не отидат в леглото, и да си легнат. Ключът към успеха е да не се колебаеш, да не се поддаваш на манипулация и да не бъдеш снизходителен.

3. Увери се, че си прекарал известно време с детето, докато то е в леглото, и сте си говорили за преживяванията през деня, прочели сте нещо. Това е вероятно твоята единствена възможност да дадеш време, внимание и да комуникираш любов с детето. Въпреки това, когато това време изтече, кажи: “Лека нощ!” и напусни стаята.

4. Веднъж щом си сложил детето да спи и си излязал, не отваряй повече вратата, освен ако не си сигурен, че става въпрос за нещо наистина сериозно.

Много е важно да останеш спокоен каквото и да измисли детето.

6. При никакви обстоятелства не поставяй телевизор, компютър или мобилно устройство (особено с интернет) в детската стая. По този начин не само няма да накараш децата си да заспят, но и ще им докараш нежелани гости.

Нека сега да поговорим за нещо малко по-трудно – късното ставане сутрин.

Много родители искат да помогнат на децата си да не се успиват.

Не случайно домовете се превръщат в бойни полета – мама и татко подканват, умоляват, крещят и натякват на децата си да станат навреме.

Как можем да отиграем ситуацията по-добре? Просто следвай следните няколко принципа:

  • Оттегли се от полесражението. Престани дори да говориш на детето да става по-рано. Остави го да се успи и дори да закъснее за училище – то ще се научи да става навреме тогава, когато му се случи нещо неприятно, например впитите в него погледи на съучениците и учителите му. След като си се опитал да говориш с малкия сънливко да става по-рано, не му съдействай повече.
  • Не бъди будилник. Кажи на детето, че ще трябва само да измисли как да се събужда сутрин и как да стига навреме за училище (ако пътува само). Студената реалност е тази, която ще го научи на това. Вероятно учителите ще ти се обадят, за да докладват за закъсненията – ако това се случи, организирай среща с тях и съставете план за съвместни действия.
  • Осигури последствия. Обясни ясно на детето, че за всяко закъснение в училище ще бъдат осигурени и последствия – пропускане на любимото предаване, любимо лакомство или друга привилегия, която то има вкъщи.

Не забравяй – отправянето на предизвикателство към поемане на отговорност е средството, което ще донесе добри резултати.

Взехте ли си "30 въпроса от родителството"? . 

Това е вашата уникална възможност да почерпите от опита ми при пряка работа с деца и семейства за последните 15 години!

В книгата ще откриеш най-често срещаните проблеми в детското поведение със съвсем практични и работещи решения!

>> Разгледай книгата оттук!

 

 

Tags: ,