Вили и Злати, с вас определено не сме непознати, но бихте ли се представили за читателите на Semeistvo.bg?

Ние сме семейство Златомира и Велизар Стефанови от гр. Русе. Преди десет години бяхме много добри приятели, нямахме никакво намерение да бъдем нещо повече от това, но както често се случва, в един момент се оказахме едни много добри влюбени приятели.

Оженихме се шест месеца след това, тъй като приятелството вече ни беше дало да се познаваме такива каквито сме и между нас се бяха създали откритост, доверие и свободата да бъдем себе си.

Взехме решение, което на мнозина би се сторило старомодно: да имаме истинска първа брачна нощ. Не искахме със секс да замазваме нещата, които трябваше да се изградят във връзката ни. Обичаме да правим много неща заедно – да пътуваме, спортуваме, да правим разходки сред природата, да гледаме филми и най-вече: да се срещаме с приятели.

Наскоро празнувахте една година от осиновяването на вашето момченце. Какво ви накара да направите това добро дело и какво бихте споделили от опита си?

Да, на 26.01.2016 празнувахме една вълнуваща година от осиновяването на нашето момченце Стоян (Стъки), който сега е на 5 г. и 8м. Още когато се оженихме и двамата сме обсъждали, и сме имали усещането, че е хубаво да осиновим дете, защото искахме да осигурим семейство и бъдеще на някой, който няма тази възможност.

Планирахме да се случи, след като имаме наши биологични деца и на подходящото време. Правихме неуспешни опити за забременяване, изследвания за почти 9 години. Но за тези неща подходящо време може и да не дойде. Бяхме предизвикани от приятели да не чакаме нещата да се подредят както ние искаме, а да действаме.

Повечето двойки искат малки деца и бебета и това е съвсем нормално заради възпитанието, но ние и двамата искахме детето да е по-голямо, защото знаехме , че децата след 4-5 години са по-нежелани. Нямахме претенции за етнос, външен вид и пол. За наша огромна изненада получихме предложение да видим Стъки 17 дни след като бяхме вписани в регистъра на областта.

IMG_2819

Бяхме шокирани, защото очаквахме да отнеме много повече време. Детето беше на 4 години и половина и имаше пет отказа за осиновяване до момента. Вили веднага разбра, че това е детето, но на Злати й отне повече време, тъй като понякога в нас има много страхове и предразсъдъци, които ни пречат да видим същественото.

И така, Стъки дойде при нас от приемно семейство, което за наше щастие му беше дало много любов за краткото време, което е бил при тях и до сега са важна част от живота ни. Много е стресиращо да вземеш дете на почти 5 години и никога да не си бил родител. Съвсем различно е, когато си свикнал с детето от раждането му.Той говореше много малко, почти не правеше изречения, не можеше да рисува, да се концентрира, но след три седмици проговори и открихме че има дълбоки житейски прозрения.

Opt In Image
75 начина да прекараш време с децата си
С този безплатен ресурс вашите деца ще разберат, че ги обичате... наистина

Нищо не може да замени времето, което родителят прекарва с децата си. Децата имат нужда да усещат, че са обичани, а най-добрият начин да осъзнаят това е като получат подарък на време от своите родители.

arrow (6)

Интересното е, че детето се разви, когато получи идентичност. Той вече беше син, желан, обичан – със семейство. Той се оказа едно страхотно дете! Общително, самостоятелно, радостно и много послушно. Определено трябва много търпение, любов и мъдрост, защото тези деца имат голяма рана на отхвърляне в сърцата си. Не бива развитието им да бъде сравнявано с това на другите деца, защото е необходимо време душата им да навакса грижите, които не са имали.

Какво ще препоръчате на хора, които още се колебаят да осиновят дете?

Вярваме , че колебанията изчезват, когато започнем да търсим какво ние бихме донесли в живота на едно дете, а не какво то ще направи за нас.

Отрази ли се добре присъствието на дете върху брака ви?

Стъки ни донесе невероятно усещане да виждаме как една съдба се променя. Израснахме в това да можем да обичаме без предразсъдъци. Изгубихме част от комфорта и удобството си, но това ни прави живи и дори мислим за осиновяването на второ дете.

_______________

Златомира Стефанова е семеен консултант за „Асоциацията за интензивно семейно консултиране“, гр. Русе. Тя е ентусиазиран и динамичен млад специалист, работеща със семейни двойки. Злати има способността да приеме и предразположи клиентите си, да им вдъхне надежда и позитивизъм, като в същото време стигне до корена на техните проблеми. Има Advanced Certificate за Брачно и семейно консултиране към Light University през 2013, VA , Америка. Щастлива съпруга и майка.

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.