децата и парите

Децата и парите е една от темите, които вълнува много днешните родители.

Освен това не е толкова лесно за нас като родители да обучим децата си да ценят парите.

Още по-голямо предизвикателство е да им помогнем развият у себе си нужните самоконтрол и самодисциплина, лежащи в основата на финансовата свобода.

Защо децата ни се нуждаят от умения за управление на финанси и бюджетиране?

1. Ако те се научат да бъдат добри настойници на ресурсите, които се намират под техен контрол, това ще им създаде възможност за увеличаване на наличните средства;

2. Доброто настойничество ще ги превърне в уважавани хора – личности, на които винаги може да се разчита;

3. Уменията за управление на финансите ще ги направят свободни и финансово независими.

4. Ако разпределят финансите си добре, те ще знаят че топката е в техни ръце и няма да ви извиват ръцете за пари;

5. Те ще имат по-малко стрес в живота си, ще имат по-добър брак (финансовите проблеми са една от основните причини за разводи) и по-малко дългове.

Коя е възрастта, на която можем да насърчаваме умения за работа с финанси?

Добре е процесът при формиране на финансови умения да започне колкото се може по-рано, но имайте предвид, че децата нямат развито асоциативно мислене по отношение на цифрите преди да навършат пет години. Разбира се, не трябва да чакате то да достигне тази възраст, за да започнете.

Опитайте следното:

 • Дайте му да си играе с монети и банкноти докато е още малко;
 • Купете му или му направете касичка, в която да пуска стотинки още преди да разбира техните стойности. Обяснете, че тези пари ще отиват за някой, който се намира в нужда. По този начин още от малко детето ви ще разбира нуждата от споделяне на ресурсите;
 • Вземете с вас детето, когато пазарувате;
 • Нека детето да става свидетел на финансовото планиране във вашето семейство, като му обясните, че мама и татко винаги се стремят да бъдат добри настойници на ресурсите, които притежават и да свикне с мисълта, че балансовите листи или финансовите програми в компютъра са много важни за вас.

Практични стъпки, които трябва да предприемете при въвеждането на децата във финансовите въпроси.

Стъпка №1: Ако все още не сте изработили свой собствен семеен бюджет, сега е вашият шанс!

Няма по-деградивна сила в живота на децата от липсата на пример у дома. Ако досега сте харчили неконтролируемо или не притежавате ред във вашите финанси, нямате и минутка време за губене. Обърнете се към специалист ако е необходимо.

Като начало, вижте тази статия за създаване на семеен бюджет >>

Стъпка №2: Въведете честна и справедлива система за плащане на вашите деца в къщи

Когато на децата е известно какво точно се очаква от тях и какви ще бъдат последствията, това ще ги предизвика да бъдат много по-отговорни и съзнателни за парите и вещите, на които са настойници. По принцип децата имат склонност да полагат много повече грижа за неща, които те самите са си купили.

Системата за разплащания може да включва следното:

 • Определяне на отговорностите. Съставете предварителен договор с детето, в който са изредени основните отговорности, които се очакват от него (например оправяне на леглото, разтребване на стаята с играчките, измиване на съдовете и т. н.) От изпълнението на тези отговорности ще зависи и получаването на неговите джобни. Този списък трябва да отговаря на неговите способности, съобразно възрастта му, а и отговорностите трябва да се увеличават, докато детето съзрява и е способно да извършва по-сложни операции. Никога не трябва да се предлагат “подкупи” на детето, когато властта на родителя е предизвикана. Грешно е да предлагаме шоколадче за нещо, което се очаква от детето – така шансът ни да отгледаме малък манипулант вместо отговорна личност се увеличава. Можем също и да отнемаме от джобните, ако детето не свърши дадено свое задължение;
 • Седмични джобни. Един от възможните варианти е детето ви да бъде сигурно, че получава точно определено количество финанси на точно определена дата или ден от седмицата. За какви суми става въпрос? Естествено това количество до голяма степен зависи от доходите на семейството, а също и от възрастта на детето. Не е добра идея  тези суми да бъдат големи според мен. Може например да се дават по 1 лв. за всяка година от възрастта на детето. Това означава, че едно десетгодишно дете може да получава 10 x 1 лв. = 10 лв. седмично. Тези пари не включват предварително изчислените индивидуални разходи за храна на детето;
 • Предприемачески иницативи. Стимулирайте дейности, в които децата да започнат свой собствен бизнес в общността – да пекат сладки (не забравяйте да им поискате пари за разходите, това им създава идея за първоначална инвестиция), да продават чадъри, когато завали или просто да разпространяват собственоръчно изработени сувенири;
 • Възможност за печелене на лични финанси вкъщи. Това е една от най-мотивиращите стратегии, които ще предизвикат детето ви да развие своя потенциал и да се научи да работи. Свършването на някоя извънредна работа вкъщи, помагането при почистването на колата или пък помагането на мама в домакинската работа, са все възможности, които можете да дадете на детето, за да печели пари.
 • Доброволни дейности. При никакви обстоятелства не позволявайте на детето да развие манталитет от типа “Дай ми, за да ти дам!”. То трябва да е наясно, че като част от вашето семейство, много от неговите дейности ще бъдат извършвани доброволно, без да бъде заплатено за тяхното извършване. Ако развие у себе си качеството да помага доброволно за нещо, няма да му е трудно да участва в доброволни проекти и като възрастен.

Взехте ли си "30 въпроса от родителството"? . 

Това е вашата уникална възможност да почерпите от опита ми при пряка работа с деца и семейства за последните 15 години!

В книгата ще откриеш най-често срещаните проблеми в детското поведение със съвсем практични и работещи решения!

>> Разгледай книгата оттук!

 

Стъпка №3: Създайте умения за спестяване у вашето дете

Нека ви дам малко храна за размисъл по отношение на спестяването:

 • Открийте акаунт за дългосрочни спестявания, който няма да бъде изтеглян за краткосрочни цели и нужди. Това може да бъде сметка за купуване на кола, за учене в университет или нещо такова. Можете да захранвате тази сметка лично, но е добре да научите детето да отделя част от своите лични финанси за тази дългосрочна цел. Нека то да остане с впечатлението, че това е нещо много важно за неговото бъдеще;
 • Създайте умения на детето за краткосрочни спестявания. Събирането на парички за кукла, велосипед или видео-игра ще научи детето ви на финансова отговорност, а освен това ще му даде възможност да не получава онова, което му се иска веднага. Формирането на ценността на “отложеното желание” е решаващо за създаване на финансова независимост. Сумата от 20% от неговия доход е препоръчителна за краткосрочни спестявания.

Стъпка №4: Научете децата си да споделят ресурсите си с другите

Може би на фона на егоизма, характерен за нашето съвремие, необходимостта да обучим детето да споделя част от ресурсите си с други, изглежда не много популярна.

И все пак, научете децата си да дават!

Няма да задълбавам в тази тема, понеже тя е много обширна, но само като контури, нека споделя следните няколко идеи:

 • съберете ненужни дрехи и ги раздайте на деца в нужда;
 • спонсорирайте някое дете от дом за сираци и сложете снимката на детето на хладилника;
 • купете или сгответе храна и я споделете с ваши съседи, приятели или може би учители;
 • непрекъснато комуникирайте с детето си по какъв начин може да помага на другите.

Въпреки че не е лесно да бъдем последователни при обучението на децата във финансова отговорност, много родители биха потвърдили, че това е едно от най-ефективните средства при възпитанието, което са използвали някога!

Взехте ли си "30 въпроса от родителството"? . 

Това е вашата уникална възможност да почерпите от опита ми при пряка работа с деца и семейства за последните 15 години!

В книгата ще откриеш най-често срещаните проблеми в детското поведение със съвсем практични и работещи решения!

>> Разгледай книгата оттук!

 

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
 • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
 • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
 • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
 • новини за предстоящи наши продукти и събития;
 • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: ,