Влиянието на връстниците върху поведението на твоето дете не е за пренебрегване – то ще се увеличава с възрастта.

Малчуганите търсят някого, с когото да се идентифицират.

Ако в семейството има реално присъствие на родител, възможността дете да се идентифицира с мама и татко е много голяма, но ако родителите отсъстват, не бива да се учудват, ако забележат, че то усвоява различна ценностна система.

В едно нещо можеш да бъдеш сигурен – твоите деца ЩЕ се идентифицират с някого.

Как да реагираме възможно най-адекватно, за да предпазим децата си от вредното влияние на техни връстници?

– Общувай на ежедневна основа с детето си, защото то е част от вашето семейство. Чувството за принадлежност лежи в основата на доброто самочувствие. То представлява първото и най-важно условие за предпазването на детето от вредни влияния. Дълбоко у детската личност е необходимо да се установят мислите: «Мама и татко ме обичат. Аз, наистина, знача много за тях.»

– Давай шанс на твоето дете да изкаже своето мнение по отношение на мястото за прекарване на ваканции, извършването на ежедневни дейности или други неща, които ще му помогнат да се чувства като част от семейството. Отнасяй се с разбиране и уважение към неговия избор и се стреми да откликнеш на желанията му (доколкото това е, наистина, възможно). Демонстрирай неподправен интерес към неговите чувства, свързани с твоето собствено поведение. Изслушвай го и му дай възможност да изкаже своето мнение при определени обстоятелства. Когато детето изкаже мнение, кажи му, че дълбоко го оценяваш като част от семейството.

– Осигурявай РАБОТА на детето в рамките на семейството. Не събирай играчките след него, нито го оставяй да седи със скръстени ръце, ако си зает(а) с домакинска работа. Всеки един от семейството има своето място и роля, а също и конкретни задъжения! Не натяквай на детето, че не прави нищо в къщи, а по-скоро му помогни да се почувства гордо от факта, че със своето отношение е спомогнало къщата ви да изглежда чиста и спретната.

– Отдели време да обясниш на детето ЗАЩО в къщи трябва да има правила, вместо да му натякваш: «Ти трябва да свършиш това, понеже аз го казвам». Когато обясниш на детето си защо трябва да изпълнява изискванията в къщи, ти му показваш още веднъж, че то е ценно за теб и че го зачиташ като личност.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Вижте също тази статия за възпитание на детето…

 

Tags: