„Мой състудент загина от спукана язва, вследствие злоупотреба с алкохол.“

„На наш приятел племенникът загина при шофиране след парти с приятели и употреба на алкохол и наркотици.“

„Известен журналист бе блъснат наскоро от пиян шофьор…“

„Изглед на човек, проснат на пътя, пиян, при прибиране от тренировки с децата.“

Списъкът може да продължи…

Толкова често сме свидетели на прекаляването с алкохола, че не можем да изоставим тази тема и стресът породен от нея, както при децата, така и при родителите.

Как да говорим заедно за явлението алкохолизъм, злоупотреба с алкохол?

Родителите са основното влияние за формиране на отношението на децата към горните теми.

Най-вече със собствения си пример и живот. При подрастващите деца и с дискусии и качествено време заедно.

Мами и татковци, които са говорили с децата за зависимости, намаляват вероятността те да ги употребяват наполовина. Струва си да се замислим.

Алкохолната зависимост се оказва най-труднолечимата зависимост, даже и преди наркотиците.

Няколко важни стъпки за родителско поведение:

Opt In Image
Програма
Как да изградим качествени, удовлетворяващи и дълготрайни взаимоотношения?

 

Първо, колкото по-рано имате повод да говорите по горните теми, по-добре. Не се бойте да предизвикате разговора. Даже и детето да е в първите класове.

Вижте и „Факти за зависимостите“ като кликнете тук.

  • Ако наблюдавате филм заедно и има ситуация в него с пиян човек или наркотици, употребявани от тийнове, не изпускайте тази възможност да си поговорите. Как алкохолът разрушава мозъка, убива мозъчни клетки, че за деца до 18 години е забранено да купуват и употребяват, също при децата може да се получи дългосрочно умствено увреждане, тъй като алкохола променя начина на развитие на мозъка. Да обясните как наркотика въздейства на тялото и емоциите.
  • Намерете литература и прочетете заедно нещо полезно.
  • Питайте ги имат ли въпроси.
  • Помолете ги да почакат с пробването и употребата на алкохолни вещества докато станат зрели хора. А и законът е такъв.
  • Не забравяйте усмивката и прегръдката по време на вашия разговор. (На пръв поглед много елементарни неща, но поради заетото ежедневие всички имаме нужда да си напомняме.)

Второ, покажете, че вие сте в контрол на поведението им и се изразете възможно по-ясно за съответната възраст:

  • за деца на възраст 8-11 години казвате с власт: „Децата не пият алкохол“.
  • за деца на възраст 12-14 години: „Ние като родители сме загрижени и отговорни за твоето здраве. Добре, твоята приятелка пие вече, вероятно се чудиш защо да не пробваш, какво толкова, всички го правят. Моля те, дръж ни в течение за твоите желания и вътрешни борби, ще помислим какво да й обясниш, така че да не си разваляте отношенията. Но не искаме да пиеш.“ Тази възраст е много специална за повечето подрастващи, те много се променят, търсят да определят себе си, вижданията си за живота, променят поведението си рязко.

Внимавайте:
Деца, които пробват алкохол преди 15 години е четири пъти по-вероятно да развият алкохолизъм до 20-годишна възраст.

Всички родител смятаме, че трябва индивидуално да подходим към нашите деца и ако има нужда, да отделим достатъчно време да говорим. Приемането на детето, отношението на любов е ключово, за да не се затвори.

Връзката с него е най-важна, каквото и да става!

  • за деца на възраст 15-18 години. Натискът за употреба на алкохол и зависими вещества става все по-голям. Важно е да се обясни за влиянието им върху мозъка и неговото развитие. Един млад човек трябва да взема правилните решения и да има свеж ум. Тези вещества помагат да вземеш решения, за които после ще съжаляваш.

Законът също трябва да се уважава, той забранява употребата им.
Може да кажете: „Когато станеш вече зрял човек сам ще вземаш решения за живота си, но сега очаквам да отказваш на предложенията. Искаш ли да обсъдим как е възможно да отговориш на твоите връстници?”

Примерни отговори:
“Не, благодаря, шофьор съм тази вечер”;
“Не, не пия, благодаря”;
“Мерси, но съм алергичен към алкохола”;
“Не, няма да взема.Трябва ми свеж мозък за утре, имам важни решения и др.”

Важно:
Научи детето да казва “не”. Знам, че е лесно да се каже, но е трудно да се направи. Но ако сме постоянни в това обучение, няма да съжаляваме.

Научете как да овладявате детето си като се абонирайте за безплатния ресурс. Кликнете тук!

Трето, проучете приятелите и средата на децата си.

Все още можете да повлияете, не се отказвайте.

Докато издържате финансово децата си и те са под вашия покрив, вие сте тези които имате повече власт.

Намерете деца с изграждащи интереси, които харесват групови игри, присъединете се към добра общност с добри каузи, спортове, клубове и др. На партита по-добре да карате лично децата си и там да има безалкохолно пиене.

Намерете деца с изграждащи интереси, които харесват групови игри, присъединете се към добра общност с добри каузи, спортове, клубове и др. На партита по-добре да карате лично децата си и там да има безалкохолно пиене. Винаги дръжте връзка с още някое дете от групата, вземете негов телефон.

Инвестирането в емоционалната интелигентност на тийновете също е ключово, особено за 15-18 г. Намерете подкрепяща среда, хора, които да вярват в детето ви. Все по-трудно е. Но не е невъзможно. Запишете ги на терапевт или психолог, дайте свобода на детето да работи над чувствата си, това не е срамно. Понякога е жизненоважно.

Ако усетите прекалено опасно влияние, може да смените училището, а защо не и града? Може да запишете сина или дъщеря ви в група за зависими, ако се нуждае. Има организации с много добри резултати.

За детето човек е готов да направи всичко. Има сезони, в които ако не вземеш мерки, после може да съжаляваш.

Opt In Image
Програма
Как да изградим качествени, удовлетворяващи и дълготрайни взаимоотношения?

 

 

Tags: , ,