ден за християнското семейство

Интервю за вестник „Трета възраст“ по повод „Деня на християнското семейство“
21 ноември е ден на християнското семейство. Това е повод да поговорим за състоянието на съвременното християнско семейство. Какво е положението днес?
Християнските семейства днес са отговора за бъдещето на нашата нация, въпреки че вероятно повечето от тях са изключително повлияни от модернистичните тенденции в обществото ни да се избягва брака и да се раждат по-малко деца. Тази тенденция помита не само България, но днес е придобила глобални измерения. Европа, Америка, Азия – обикновено показателите са едни и същи – около 50% риск от разтрогване на брака, ръст на съжителствата без брак и 1- най-много 2 деца на семейство. Тази тенденция обаче се променя, когато прекрачим прага на дома на голяма част от християнските семейства – някои от тях имат 2, 3, дори 5 деца. Рядко ще чуете за развод. Това ме кара да бъда оптимистичен, въпреки тъжните статистики.

Кое държи едно средно българско семейство?
За разлика от Западна Европа, за българите нуклеарното семейство сякаш продължава да е важно. Въпреки глобалните тенденции, като цяло българите продължават да са консервативни, да държат на семейните ценности, макар че често това може да е прикрито зад балкански битовизъм. Разбира се, кризата при семействата не означава, че те не искат да бъдат заедно. Срещам се непрекъснато с двойки и от опит знам, че понякога е необходима нишка надежда за двамата партньори, за да продължат заедно. Прави ми впечатление, че за много семейства традицията да се събират заедно, да общуват около масата, да се грижат за децата си, е често разпространена. Именно по този начин се формира силна семейна идентичност.

Кои са най-честите причини за проблемите в един дом?
В началото, когато една семейна двойка започва своя съвместен семеен път, и двамата са убедени подсъзнателно, че това ще трае завинаги. С времето обаче, ако бракът не продължава да бъде на фокус, двамата се отдалечават, романтиката изчезва, а сексът става епизодичен. С усещането за близост изчезва и уважението, дори и вярността може да се постави на тест. Разбира се, причините за брачните проблеми могат да бъдат напълно различни, но това е общата тенденция според мен.

Как ги решаваме?

Отговорът за голяма част от случаите се крие в целенасочената инвестиция в брака. Обикновено с двойката правим заедно анализ на създалата се ситуация и след това изработваме стратегия за излизане от кризата. Целенасочено ги карам да отделят време в собствените си календари един за друг, включително и да наблегнат на секса. Много хора намират това за глупаво, но колкото важни са емоциите, за да стигне до секс, толкова важен е и сексът за преживяването на емоции. Двойки, с които съм работил споделят, че са преживели рязка промяна в нивото на близост след прилагане на тези принципи. Разбира се, давам общи насоки за поведението един към друг – изхвърляне на обидите, нападението и т.н., а ако някой наруши това споразумение, ще трябва да контактува директно с мен. Често става въпрос за нарушени граници и намесата на трета страна – родител, приятел или наличие на изневяра. В тези ситуации може да изработим заедно и етичен кодекс.

С какво са различни по-възрастните двойки от останалите? (по толерантни ли са…)
Вярвате или не, срещал съм се с немалко двойки на средна възраст и дори в зряла, които са споделяли с мен за много високо ниво на близост, пълноценно общуване и дори пълноценен секс. За повечето обаче е характерен често разпространеният мит “в началото е любовта, с годините остава само уважението”. Е, не е задължително да бъде така. Разбира се, има и напълно обективни предпоставки този мит да се превърне в масово вярване – кризата на средната възраст, климактериумът при жените, преживените разочарования от живота като цяло. Все пак, с постоянство и усилия една двойка може да преживее разцвет в любовта си дори и на зряла възраст.

Какви са плюсовете и минусите на възрастните български двойки в сравнение с останалите европейци?
Наблюденията ми върху по-възрастните двойки са, че поради финансовата криза, много от тях се насочват “навътре”, към семейството, грижат се за градина, земя или нещо подобно. Същият този фактор обаче (финансовият) предизвиква хиляди възрастни двойки да живеят под прага на бедността и да страдат, сравнени с европейските, които са в пъти по-добре финансово от нашите.

Какво крепи семейство, преживяло 30 и повече години?
Три са факторите, които следва да се вземат предвид. Първият е вярност. Кризата на средна или по-късна възраст не е момент, в който някой или и двамата да скачат в леглото с някой друг, тъй като изневярата по правило причинява опустошителни травми на брака. Вторият фактор е близостта. Дори и в по-зряла възраст двамата следва да отделят време един за друг и да поддържат целенасочено романтиката. Сексът също не бива да отсъства. Добрата новина е, че с преживяването на оргазъм тялото продължава да отделя серотонин и неговите съставки ендорфини и енкефалини. Съвременнйте проучвания все повече сочат, че силата на тяхното въздействие е не по-малка от въздействието на морфина и кокаина. С други думи, колкото повече време прекарвам в сексуално общуване с моя партньор, толкова повече ще копнея да бъда с него/нея.

Изключително ефективни съвети и решения на семейни проблеми в областите на комуникацията, секса, конфликтите, финансите, децата, разширеното семейство и др. можете да намерите в книгата ми "30 въпроса от семейния живот"

Искате нещо още по-задълбочено? Поръчайте видео-програмата на живота ми за семейните отношения "Семейна академия"!

Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

 

Tags: ,