#Стоян съветва-3

През последните три години от брака ни с моя съпруг, животът ни се превърна в истински ад. Той започна да посяга на чашката и дори на мен. С времето това се превърна в практика, защото той все съжалява, но не се променя. Какво да правя?

Отговор:

Здравейте,

Отстрани ми изглежда сякаш последните 7 години са били за вас меко казано предизвикателство. Даже смятам, че по-точното определение е, че сте станала жертва на домашно насилие – емоционално и физическо. Проявата на насилие в едно семейство е нещо много сериозно и за съжаление твърде често срещано явление в българската култура. Разбирам, че в първия момент определението ми може да звучи шокиращо, но за съжаление, когато се намираме „вътре“ в дадена ситуация често ни е трудно да можем да определим адекватно какво точно се случва. Насилието следва да се вземе насериозно, а не като събитие, което е станало между другото – това важи както за нанесените ви удари, така и за устните обиди. Много е важно да осъзнаете, че никой няма правото да ви удря – дори и вашият собствен съпруг. Нещо повече, законът за домашно насилие е с изключително сериозни последствия за мъжете, които се подават на подобни прояви. Консултирайте се, ако желаете с юрист, но той дори не осъзнава в колко неблагоприятно положение се намира в момента.

Пристрастяването към алкохола е в пряка зависимост с успеха на един брак и може да причини огромно напрежение и стрес за потърпевшия партньор. Това се отнася дори и за “тихите алкохолици” (както е във вашия случай), които макар да не са агресивни, са емоционално предизвикателство за другия. Пристрастяванията ще изискват сериозно решение за промяна от страна на вашия партньор, който ще се нуждае от подкрепа, но също и от любяща твърдост и поставяне на граници. Всъщност именно любящата твърдост е едно от най-важните условия за решение на проблема!

Нека да обясня какво имам предвид под любяща твърдост или поставяне на граници. Отстрани се вижда изключително ясно, че съпругът ви се нуждае от помощ и съветване както по отношение на алкохола, така и по отношение на своето поведение спрямо вас. Той може да се промени! Смятам, че сте в правото си да настоявате той да потърси психологична помощ за възстановяване от зависимости (алкохолизъм), а също и посещение заедно с вас при семеен терапевт (при мен или някой друг колега). Ако наистина ви обича, както той твърди в разговорите си с вас, би трябвало да е способен да направи тази стъпка.

 

Търсиш как да преживееш по-високо ниво на близост в отношенията? Свали тази безплатна тест-стратегия оттук!

 За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

По принцип избягвам да препоръчвам развода като възможност, но във вашия случай съпругът ви ще трябва наистина да демонстрира своята действителна промяна – само, ако сте сигурна в това, можете да се върнете при него, след което заедно ще е необходимо потърсите консултантска помощ.

При положение, че съпругът ви откаже да потърси професионална помощ, погрижете се заедно с децата да намерите убежище – при родители, роднини или приятели. Предприемете временна раздяла и си сложете срок (например 6 месеца), в който да се придвижите към развод, ако нещата не се променят. Бъдете категорична, че ще защитавате правото си, докато не се уверите, че той е готов да промени поведението си. Не забравяйте, че законът е на ваша страна и много рядко децата отиват при бащата! Няма да е зле също да се видите превантивно с юрист, който да може да ви помогне.

Ако съпругът ви започне да показва подобрение в отношението си към вас и намали употребата на алкохол, тогава е вече ваш ред – да му простите, да повярвате в него отново и да продължите заедно напред. Много е важно заедно с вашия консултант да се съгласите той да има правото да ви задава въпроса какво се случва с брака ви седмица, месец, три месеца, 6 месеца и година след интервенцията в брака ви. Вижте, в момента вие сте неговия шанс за промяна, само че по различен начин от това, което сте си представяла – чрез поставяне на любящи граници. Вие сте по-зрялата страна, но разбира се, не можем да сме сигурни, че той ще избере най-доброто за себе си и семейството си – все пак шансът това да се случи, ако действате именно по този начин, е по-голям.

Вижте също този материал за по-трудните ситуаци в семейните отношения…

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: