Въпрос:

Н.Л., Русе: От две години работя и живея с родителите и сестра си. Напоследък забелязвам, че съпругът ми започва да вдига скандали за щяло и нещяло – все обвинява за нещо ту сестра ми, ту майка ми. Мисля, че или ще загубя брака си, или ще се изпокарам с близките си. Как да изляза от тази ситуация „между чука и наковалнята”?

Отговор:

Здравейте, Н.Л.!

Въпросът Ви пресъздава една типична реакция на семейство, избрало да живее с родителите на единия или двамата от партньорите и се опасявам, че ще трябва да изберете роднините или брака си.

Едно от най-важните неща за една нова двойка е да се отдели от родителите си и да започне независим начин на живот.

Естеството на взаимоотношенията с разширеното семейство е такова, че се създават предпоставки за конфликти.

Свекърви и снахи, тъщи и зетьове обикновено се намират в състояние на война, ако просто се съберат да живеят заедно.

Разбира се, има двойки, които, въпреки проблемите, съумяват да заживеят безконфликтно със своите родители, но статистиките и наблюденията ми показват, че те се броят на пръсти.

Смятам, че е необходимо да защитавате брака и съпруга си повече от всичко останало, дори и това да се отрази на взаимоотношенията Ви с роднините.

Самочуствието на съпруга Ви най-вероятно ще се повиши и надявам се – ще започне да Ви обгрижва повече.

Горещо препоръчвам да се установите самостоятелно в друго жилище; ако се наложи излезте и на квартира.

Ако това е финансово предизвикателство, помислете за намиране на нова работа или придвижване в град, който осигурява по-добри парични възможности.

Това ще изисква жертви от ваша страна, но умолявам Ви, за нищо на света на жертвайте брака си в името на мир с роднините.

Между другото, ще видите, че е повече от вероятно, след като вземете подобно решение и просто се изнесете, заживявайки независимо, да подобрите значително взаимоотношенията с родителите и сестра си.

Пътят към отделяне няма да бъде лесен, но според мен е най-добрата възможност да преживеете позитивна промяна във вашия брак!

Стоян

Opt In Image
Искаш ли да запишеш семейна консултация с мен...
... СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО?

През последните години аз и екипът ми сме имали възможност да се срещнем със стотици семейства и да помогнем на много от тях да възстановят любовта, емоционалната близост и сексуалното си единство.

Ако проявиш интерес към семейна консултация, позволи ми да предложа услугите си СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО!

 

Вижте също тази статия за отношенията с роднините…

Авторските права за материала са на сп.“Журнал за жената“. Публикувана с разрешение.