#Стоян съветва-3

Въпрос:
Съпругът ми е алкохолик – дълго търпях скандали и удари, но преди половин година се изнесох заедно с дъщерите си. Но сега не мога да си намеря добра работа и не знам как да се справя финансово – той не ни дава пари. Да се върна ли при него и да търпим всичко или да предпочета нашето психическо спокойствие, но пълно безпаричие? – Д.М., 45г.

Отговор:

Здравейте, Д.М.,

Напълно разбирам сложността на ситуацията, в която се намирате и неприятния факт, че Ви се налага да понасяте несправедливо последствията от пиенето на съпруга Ви. Финансовата Ви ситуация в момента не би трябвало да определя дали да се приберете при съпруга си или не. Никой по-добре от Вас не може да вземе решението дали да продължите с този мъж. Някои смятат, че за преодоляването на зависимостта от алкохола е необходима проява на силна воля. Макар и до голяма степен това да е истина, повечето алкохолици се нуждаят от помощ отвън, за да се справят. Загрижените приятели и подкрепящото семейство могат да увеличат значително шанса за възстановяването.

Все пак една огромна част от алкохолиците няма да се възстановят въпреки огромните усилия, които техните близки полагат. За да разберете, дали съпругът Ви попада в тази категория, помислете дали преди всичко той осъзнава, че има сериозен проблем и дали има желание да се освободи от влиянието на алкохола. Сериозно съм загрижен за това, че за дълъг период от време сте била подлагана на системен тормоз и насилие.

Необходимо е ОГРОМНА доза желание за справяне с проблема от страна на алкохолика, за да се постигне резултат. Второ, готов ли е да поеме отговорност за своите действия като потърси професионална терапевтична помощ? Ако отговора и на двата въпроса е “не”, съветвам ви да отстоявате решението си и да не се връщате при него, но да му оставите отворена врата за около година, по време на която да му дадете възможност да се възстанови. Ако и след този период няма адекватно развитие, просто подайте молба за развод.

 

Търсиш как да преживееш по-високо ниво на близост в отношенията? Свали тази безплатна тест-стратегия оттук!

 За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

Стоян Георгиев

Вижте също този материал за по-трудните ситуаци в семейните отношения…

Авторските права за материала са на сп.“Журнал за жената“. Публикувана с разрешение.

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.