Въпрос:
Таня Г., София: Моля ви, дайте ми съвет: с моя съпруг не можем да разпределим финансите за това лято. Той иска да идем на почивка, а аз мисля, че е по-важно да направим ремонт на детската стая, защото тапетите на децата направо падат като люспи (след един теч). Опитвам се да заложа на по-важното, но и той твърди същото. Как да се споразумеем?

Отговор:

Скъпа Таня,

Проблемът се състои в това, че се опитвате да разпределите финансите САМО за лятото и това ви създава напрежение, тъй като се налага да се справите с едно от най-големите пера от бюджета за годината в изключително кратък срок.

Виждаш ли, когато погледът върху семейния бюджет е краткосрочен, ще ви бъде трудно да се споразумеете, тъй като както ремонтите, така и почивката са важни за семейството ви.

Позволи ми да споделя нещо от собствения си опит:

1. Предварително се разберете, че за тази година ще потърсите решение, което да удовлетворява и двете страни – вероятно частичен ремонт и по-скромна почивка, а защо не и просто излети в планината;

2. През оставащите месеци до края на годината записвайте всеки разход, който правите. Идеята е в края на декември да изработите общ семеен годишен бюджет за следващата година, в който да включите планираните приходи и предварително да решите къде ще бъдат изразходени средствата за годината в няколко основни категории – храна, транспорт, дрехи, жилищни разходи (вкл.план.и непл.ремонти), сметки, медицински, забавления (вкл. годишната ви почивка), подаръци и не на последно място – спестявания;

Този семеен планер за управление на финансите ще ви помогне!

3. В края на всеки месец заедно със съпруга си изготвяйте месечен бюджет за следващия на базата на годишния бюджет. Ако имате проблем с харченето, отделете си пликове за всяка категория разход, отделяйте парите там и когато те се изчерпат, просто не добавяйте повече. Когато предварително знаете къде ще похарчите парите си за годината, ще бъдете значително по-отговорни към управлението им.

По отношение на почивката, ремонтите, медицинските разходи, забавленията и подаръците, можете да заделяте по малко пари всеки месец.

С малко повече постоянство ще видите как за лятото ще успеете да имате пари както за ремонти, така и за почивката, от която се нуждаете!

Стоян Георгиев

Opt In Image
Искаш ли да запишеш семейна консултация с мен...
... СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО?

През последните години аз и екипът ми сме имали възможност да се срещнем със стотици семейства и да помогнем на много от тях да възстановят любовта, емоционалната близост и сексуалното си единство.

Ако проявиш интерес към семейна консултация, позволи ми да предложа услугите си СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО!

 

Авторските права за материала са на сп.“Журнал за жената“. Публикувана с разрешение.

 

Tags: