Попитай Стоян Георгиев

Интервю със Стоян Георгиев за БНР по повод „Международния ден на семейството“

15 май е обявен от Генералната асамблея на ООН за Международен ден на семейството. Датата е повод не само за празник, но и за равносметка какво място заема то в ценностната ни система. При празник, при трудности, човек има нужда от подкрепа, а тя идва най-вече от семейството. За да може да я даде, то трябва да е здраво, любящо. Много е важно възпитанието на подрастващите, на бъдещите родители. Нека всеки от нас обърне внимание на семейството си, на своите деца и родители, на по-възрастните, които често забравяме. Така семейството ще е щастливо! А ако има повече щастливи семейства и обществото ни ще е по-добро, казва Стоян Георгиев, съосновател и председател на Асоциация „Общество и ценности”.

Асоциацията е инициатор на редица граждански действия, свързани със съхраняването и насърчаването на брака и семейството. Стоян е и лицензиран брачен консултант и редактор на сайта www.semeistvo.bg. Семеен е и има три деца: Асоциацията беше регистрирана в 2007 година с група съмишленици, като основната ни идея и мисия беше да популяризираме семейните ценности – казва той. – Семейството традиционно заема едно от първите места в ценностната система на българина. Мисията ни е да утвърдим тази ценност в днешното нелеко време на криза, да виждаме повече семейни двойки, които са доволни от брака си, да има повече щастливи семейства. Като семеен консултант съм се сблъсквал с различни ситуации. Онова, което наблюдавам от опита си и което и статистиките показват, е, че съжителствата без брак са по-кратковременни, с повече риск от разпадане, с по-високо ниво на неудовлетвореност. Между другото двойките, които имат брак, живеят повече, спестяват повече и като цяло са по-удовлетворени от живота. Смятаме, че именно в брачния съюз на мъжа и жената се крепят устоите на отделния човек, на двойката и на обществото като цяло. 

Кои са най-честите проблеми в семействата и помагат ли семейните консултации да се запази бракът? Популярни ли са те сред българите или предпочитаме да споделяме проблемите си в роднинска и приятелска среда?

Едни от най-често срещаните проблеми са свързани с комуникацията в двойката –казва Стоян Георгиев. – Става въпрос за сблъсък на характери, липса на опит, различен културен статус. Самото събиране на мъж и жена е сбор на противоположности. Те се привличат, но има и поле за конфликти. Именно тези разлики предизвикват мъжа и жената понякога да попадат в специфични ситуации на крайности, на сблъсъци, които понякога завършват по неприятен начин. Другата крайност е двамата да се отдръпнат един от друг до такава степен, че почти да не комуникират, чувствата им изстиват. В такава ситуация бракът започва да запада и да се руши. Разбира се, има много и различни „убийци” на брака. Един от тях е неспособността или по-скоро липсата на яснота за това, по какъв начин двойката да управлява съвместно финансите си. Също така проблеми с тъща, свекърва и т. н. Сексуални проблеми също. Изневярата е сериозно изпитание за брачните отношения. Всяка трета двойка, с която се срещам в кабинета си, е преживяла някаква форма на изневяра – емоционална или физическа. Последствията могат да бъдат опустошаващи за единия от двамата или и за двамата партньори, и в много от случаите водят до раздяла. Това е може би един от най-силните рушители на семейните взаимоотношения, който е подценяван изключително много от двойките. В началото на работата ми като консултант като че ли семейството беше сфера, към която нямаше голям интерес, сега обаче нещата доста се променят. И нещо повече – виждам как ефективността ми като специалист нарасна. Мога да кажа, че има двойки, чиито взаимоотношения са се променили коренно. Разбира се, от друга страна има и такива, при които трудно може да се помогне. Това е като при заболяванията. Ако се хванат в начален стадий, вероятността за излекуване е много по-голяма.

Стоян Георгиев е говорител и на международната инициатива „Седмица на брака“, която тази година се проведе за втори път у нас:

Основната идея на седмицата е да фокусира вниманието върху този вид съжителство, да помогнем на двойките да осъзнаят важността на тази сфера от живота им – обяснява той. – Защото в рутината на ежедневието те се сблъскват с много различни предизвикателства и като че ли забравят, че семейството изисква също толкова усилия, внимание, насърчаване, подкрепа, инвестиция, както и всяка друга сфера от техния живот. Дори би трябвало като ценност да е на едно от първите места. Тази година мотото ни беше: „Излез на седмична среща”, като искахме да създадем тази идея у двойките, че седмичната среща е нещо, което, ако се поддържа през годините на брака, създава предпоставки за по-високо ниво на близост, на интимност и помага да се изградят дългосрочно успешни взаимоотношения. Двойките откликнаха на тази наша инициатива, имаше и фирми, които се включиха с награди. Имаше и томбола с награди за най-интересна история, изпратена до нашия сайт.

Изключително ефективни съвети и решения на семейни проблеми в областите на комуникацията, секса, конфликтите, финансите, децата, разширеното семейство и др. можете да намерите в книгата ми "30 въпроса от семейния живот"

Искате нещо още по-задълбочено? Поръчайте видео-програмата на живота ми за семейните отношения "Семейна академия"!

Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.