Screen Shot 2015-08-30 at 7.59.25

Все по-малко жени в България желаят семейство и дом. Изконната женска мечта за сватба, верен съпруг и семеен уют, вече не е актуална. Изводът е на Националния статистически институт. Над 1000 жени са пожелали разтрогване на брака си през последната година. За същия период от време само малко над 200 мъже са подали молба за развод.

Анализите сочат, че четири пъти повече жени, отколкото мъже, са поискали скъсване на брачните окови. Най-често посочваната причина за раздялата е баналното „несходство в характерите“. Следват обвиненията към половинката в алкохолизъм, наркомания и пристрастеност към хазарта. Изневяра на партньора е едва на пето място, а на едно от последните места, но пък любопитно, е твърдението, че партньорът се е оказал с хомосексуални наклонности и това се е установило по време на брака.

Всеки втори брак у нас приключва с развод до десетата година, съобщават още статистиците. Социолозите са категорични, че критичната възраст за разтрогване на брак е 38-42 години. Причината е, че преди 10-15 години хората се женеха на по 20-23 години. А късната женитба, която напоследък се наблюдава като тенденция, дава по-голяма гаранция за здраво семейство.

Според адвокат Надя Русинова, мъжете и жените наравно взимат решение за развод, особено когато са убедени, че бракът им е изчерпан. Причините за раздяла се променят с времето, защото се появяват нови фактори, като социалните мрежи например, които оказват влияние върху брака. Каквито и да са причините обаче, хората все по-рядко ги търсят или поне не ги посочват в молбата си за развод, коментира адвокат Русинова. Промяната в Семейния кодекс от 2009 г. дава възможност на съпрузите да се разведат, без да споменават конкретна причина.

Изменението в законодателството значително улеснява процедурата и води до все повече бързи разводи, съгласен е и психологът Стоян Георгиев. Той търси корените на развода в разрива в отношенията между мъжа и жената, които са загубили връзка помежду си, защото са престанали да си общуват. Докато работят уж за семейството, съпрузите реално не прекарват ежедневието си като семейство, защото нямат време да се съберат всички заедно, коментира специалистът. И допълни, че у нас все още не е особено популярно да се търси помощ от терапевт.

Гледайте цялото интервю оттук:

Изключително ефективни съвети и решения на семейни проблеми в областите на комуникацията, секса, конфликтите, финансите, децата, разширеното семейство и др. можете да намерите в книгата ми "30 въпроса от семейния живот"

Искате нещо още по-задълбочено? Поръчайте видео-програмата на живота ми за семейните отношения "Семейна академия"!

Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

 

Tags: ,