седмица на брака
Интервюта със Стоян Георгиев по повод „Седмицата на брака“

За БНР:

„Целта ни е да вдъхновим двойките в България, че бракът е нещо ценно и важно, и че могат да съхранят любовта си жива през целия живот. За да се случи обаче, необходими са целенасочени усилия.”

Това каза за Радио България Стоян Георгиев, говорител на инициативата „Седмица на брака”, която се организира за втора поредна година в България. Освен у нас, събитието се провежда в още близо двадесет държави по света, сред които са САЩ, Австралия, Великобритания, Германия, Италия, Чехия, Румъния… В дните между 7 и 14 февруари, когато сякаш самият въздух е наситен с романтика и всичко е украсено в червено по случай Деня на влюбените, организаторите призовават партньорите да сложат брака си „на фокус” и да развият навик да отделят време един за друг.

Основната ни цел за тази година беше да насърчим двойките да отделят време за романтична седмична среща – обяснява Стоян Георгиев. – Нещо, което много често партньорите забравят по време на своя житейски път заедно. Ние отделяме много време да инвестираме в нашето личностно развитие, образование, в разширяване спектъра на нашите умения, но като че ли тази важна част от нашия живот не е толкова на фокус. Ето защо ние апелираме към двойките да отделят време само за тях двамата, извън рутината на ежедневните им отговорности, родителските ангажименти, работните проблеми. Важно е в това време двамата да се смеят, да се забавляват заедно, да подхранват романтиката и да се свържат емоционално. Защото ако я няма тази емоционална връзка, малко по малко това започва да се отразява върху тяхното състояние, чувствата им изстиват, усещат, че се отдалечават и с времето заприличват по-скоро на съквартиранти, отколкото на брачни партньори. Затова ние сме свели всичко до две простички думи – седмична среща. Така че ако двамата партньори отделят време за тази среща и това стане принцип не само през Седмицата на брака, но и през останалата част от техния живот, и тя се планира приоритетно, аз съм оптимист, че те могат да постигнат дългосрочен успех.

Въпреки че през последните години расте броят на двойките, които живеят на семейни начала, бракът продължава да бъде предпочитана форма на съжителство у нас, казва още Стоян Георгиев, позовавайки се на данни от Националния статистически институт. Координатор на Седмицата на брака в България е Асоциация „Общество и Ценности”. Освен романтичната среща, организаторите са предвидили и конкурс, в който двойките могат да се включат, като споделят кога и как отделят време за половинката си и какво значение има това за брака им. От страницата на инициативата www.brak.bg могат да почерпят различни идеи за това как да заздравят любовта помежду си, как да се забавляват заедно. Времето, което прекарваме с половинката си, трябва да бъде изживяно пълноценно. Важно е също да подобряваме комуникационните си умения, да се научим да изслушваме, да задаваме изясняващи въпроси, вместо да правим прибързани заключения. Посвещение, готовност за жертви, романтични уикенди, съвместно управляване на финансите. Това са част от съветите за успешен брак, които дава Стоян Георгиев в ролята си на семеен терапевт. Той самият е женен от близо 12 години и има три деца.

През годините бракът ни, разбира се, е минал през различни тестове. Тръгнахме отначало вярвайки, че всичко ще е прекрасно и розово – споделя той. – Оказа се, че има различни предизвикателства, пред които трябва да се изправим и това са рутинните отговорности. Понякога те могат да се окажат много изморяващи, износващи, но голяма част от принципите, които споделих, са били в основата на това, което ние се стремим да правим.

Превръщането в приоритет на нашите взаимоотношения и поддържането на любовта ни през годините е било нещо важно. Независимо с какви финанси сме разполагали, за нас е било изключително важно да излезем някъде заедно, да не се оставим на рутината, да подхранваме любовта си. Да ходим включително някъде на почивка само двамата, разбира се, отделно и с децата. Намирам това за ключ към успех в брака. Подобряването на уменията ни за общуване също беше от полза. Както повечето мъже, и аз съм бил малко по-груб в моя стил на комуникация и трябваше да поработя доста, за да се науча да изслушвам жена си, да оценявам трудностите, през които тя минава, вместо да й давам непрекъснато практични идеи за това как трябва да се справи. Помогна ни много принципът да управляваме заедно нашите финанси, вместо да го правим отделно, както, за съжаление, практикуват много двойки. Мисля, че посвещението е това, което ни поддържа най-много. Освен това, двамата сме християни и вярата ни помага много в това да съхраним брака си жив.

За Радио Magic FM (11/02/2013 г.):

За BTV (09/02/2015 г.):

За „Откровено с Ели“ по BBT (12/02/2012 г.)

За deteto.info:

8/02/2012 г.

Седмица на брака – инициатива  запазване на  брака като институция и семейните ценности, осигуряващи стабилността им

По повод „Седмицата на брака”, която ежегодно се състои в периода 7-ми 14-ти фев- руари, се допитахме до Стоян Георгиев – един от отговорниците инициативата да се провежда и в България – за ценността на брака, за проблемите, пред които се изправят двойките след сватбата, за очакванията им и разбира се за запазването на хармонич-ните отношения.

Вижте мнението, съветите и препоръките на специалиста, чийто опит като брачен консултант, редактор на сайта Semeistvo.bg и автор на различни трудове, посветени на темите около семейството, може да ви помогне да откриете вашата рецепта за пълноценен и щастлив брачен живот. Защото съпружеските отношения рефлектира не само върху двойката, но и върху децата.

Разкажете ни за инициативата „Седмица на брака“. Какви са целите й, защо се прави и от кога?
„Седмица на брака“ e инициатива, която има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и традиционните семейни ценности. Тя се провежда ежегодно от 7-ми до 14-ти февруари в над 20 страни по света. Инициативата включва редица мероприятия с цел разясняване ползите от брака и оказване подкрепа на двойки по пътя им към създаване на успешна връзка и укрепване на традиционното семейство. Основната цел през тази година в България беше популяризирането на инициативата, като желанието на гражданските организации, които я подкрепят е семейните двойки в България да чуят, че е възможно да имат щастлив и успешен брак. Седмицата на брака празнува здравия брак – съюзът между един мъж и една жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си, с цел, но не само, да създадат и отгледат потомство.

Занимавате се и с брачна консултация. В какви случаи препоръчвате да се потърси компетентна помощ?
Горещо препоръчвам на всяка двойка да потърси някаква форма на обучение още преди брака – това е една изключителна инвестиция за бъдещето! Когато двама души преживяват циклични конфликти и/ или неудовлетворение в брака си е добре да се потърси брачна консултация още при първите сигнали. За съжаление доста двойки идват в кабинета ми при наличието на сериозни проблеми.

Има ли сходство между проблемите на различните двойки? За какво най-често идват при Вас? Можете ли да очертаете нещо като тенденция при семейните отношения?
Най-често срещаните примери са двойките, които вече са живели заедно за доста време, имат деца и преживяват дълбоко разочарование от партньора си, споделят за липсата на чувства един към друг, но не искат да се разделят поради дългите години, по време на които, са изграждали живота си заедно. Разбира се, това не е непоправимо – с инвестиция на време в брака и развиването на практични умения, кризата може да се преодолее.

Брачната консултация преди сключването на брак, би ли предотвратила неуспешните съюзи?
Предбрачното консултиране е изключително ефективно. Ето защо го препоръчваме на всяка двойка преди сключване на брак. Има неоспорими доказателства за това, че предбрачните консултации помагат на двойките да укрепват положителни и щастливи взаимоотношения, както и да се въздържат от негативно поведение, водещо до разпадане на съпружеските взаимоотношения. Тези изследвания, които са общо над 100, показват, че ползването услугите на брачен терапевт или семеен консултант водят до нарастване на съпружеските опитности, намаляването на стреса във взаимоотношенията и създават предпоставки за стабилност в семейното гнездо.

Все по-настойчиво се настанява представата, че бракът е в криза. Защо, според Вас, се е стигнало до тук?
Малко са двойките, които имат сериозни съмнения, че бракът им може да рухне, когато пристъпват към брачния олтар. Красотата на венчавката, брачните обещания, захласнатите погледи на приятелите, ни карат да се усещаме сигурни и изпълнени с вярата, че нещата ще се развиват добре от само себе си. Интересно защо, но за почти всяка друга сфера от живота си ние сме наясно, че са необходими усилия, време и финанси. Осъзнаваме, че здравето ни изисква грижа, адекватно хранене и спорт. Инвестираме години от живота си в своето кариерно развитие. Когато стане въпрос за брака и децата ни обаче смятаме, че тези неща някак си ни се удават естествено. Рано или късно всяка двойка стига до заключението, че бракът изисква грижа, време, откровени разговори и внимание. Само любовта не е достатъчна, необходими са и умения. Освен това наблюдаваме как мъжете, жените и децата имат все по-малко време едни за други, вследствие на дългите часове, прекарани на работното място.

Факт е, че разводите стават много масово явление. как да се неутрализира или по-скоро смекчи отражението им върху децата, а и върху жената и мъжа?
Разводите са наистина негативна тенденция и ефектът върху самите двойки, а и върху децата, е наистина негативен. Преди всичко е важно да се осъзнае, че признаците за проблеми в брака не са белег, че партньорите трябва да се разделят. Ако това се окаже наистина неизбежно е важно първите шест месеца да не се предприемат стъпки към каквото и да е било последващо взаимоотношение, а да се „издишат“ натрупалите се болка и скръб и да се предприемат стъпки към създаване на близки връзки с хора, на които се има доверие. Необходимо е също да се оставят всички останали планове на по-заден план и ако са налице деца, да им се отдели максимално време, като им се даде възможност да изразят откровено чувствата и болката от раздялата. Освен това за децата е важно да изградят близки връзки с близък роднина или приятел от пола, от който е липсващият родител.

Едва ли има универсална рецепта, но формулирайте няколко съвета към нашите читатели за запазване на хармонични отношения в семейството. 
Разбира се, ето няколко:
1. Партньорите да помнят, че липсата на чувства не е белег, че си е отишла любовта, а просто сигнал, че върху интимността в брака трябва да се работи;
2. Да продължат напред, въпреки че на моменти могат да се усещат „изсъхнали”;
3. Да отделят достатъчно време за брака си – седмични срещи само двама- та, изненади, жестове, любовни уикенди през годината, а също и откровени разговори всеки ден;
4. Да имат предвид, че интерпретацията на дадени ситуации в брака може да е породена от лични ситуации в детството, лични проблеми и субективно възприемане на реалността;
5. Да говорят за проблемните ситуации, като изразяват чувствата си, вместо да нараняват партньора си или да задържат проблемите вътре в себе си;
6. Да се научат да менажират добре общите ресурси, времето и финансите си.

Интервю с Ваня Манолова от VTV:

Изключително ефективни съвети и решения на семейни проблеми в областите на комуникацията, секса, конфликтите, финансите, децата, разширеното семейство и др. можете да намерите в книгата ми "30 въпроса от семейния живот"

Искате нещо още по-задълбочено? Поръчайте видео-програмата на живота ми за семейните отношения "Семейна академия"!

Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

 

Tags: ,