Здравейте,

Аз и съпругът ми имаме две момчета – едното е на 2 години, а другото – бебе на 6 месеца. Децата ми са чудесни, но ми е много трудно около отглеждането им. За съжаление, нашите отношения с родителите на съпруга ми са крайно изострени, тъй като те непрекъснато му дават съвети какво да прави, бъркат се в живота му и в повечето случаи аз оставам ощетена. Понякога мъжът ми е като малко момче и непрекъснато пита майка си за неща, въпреки че има солидна професия. Майка му често има навика да ни идва на гости, без да ни предупреждава и обича да се разпорежда в домакинството.

Обичаме се с мъжа ми, но се чувствам наранена от ситуацията. Как мога да хвана вниманието му така, че да ме разбере и да реши, че и аз имам думата, като негова жена?

Елеонора

Скъпа Елеонора,

Искам да ви насърча, че сте избрала да бъдете майка, въпреки трудностите, с които се сблъсквате. Знам, че съвременната култура рядко би оценила този факт, но от опит съм разбрал, че едно от най-трудните неща на този свят е да останете в къщи с две малки деца и да моделирате характера им.

Хубавата страна във връзката с мъжа ви е, че се чувствате приета, обичана и това е най-важното. Явно е също, че отношенията с родителите на съпруга ви не са в цветущо положение.

Опитът ми показва, че изграждането на този вид взаимоотношения е огромно предизвикателство. Приблизително шест години отне на мен и съпругата ми да изградим добри контакти с родителите и от двете ни страни, в които да са ясни докъде са границите и по какъв начин можем да създадем взаимно доверие, без да се нараняваме.

Разбира се, за това са необходими желанието и волята и на двете страни.

Отношението на майката е типичен пример за властна и контролираща жена, която не знае и/или не иска да „пусне“ детето си, за да заживее независим начин на живот.

Наистина, има нещо не наред в това: една възрастна жена все още да определя какво да прави голямото й синче със своя живот. В професионалната литература има понятие, което ние наричаме „Оттегляне от родителската роля“ от страна на майката и бащата – ако това не се случи най-късно до двадесетата година на мъжа или жената, могат да настъпят сериозни увреждания в начина им на възприятие на заобикалящия ги свят.

Трябва да разберете нещо – мирогледът на мъжа, с който живеете, е изпълнен със страх от несигурното.

Поради родителския контрол, властното и доминиращо отношение, взимането на решения от страна на някой друг вместо него, неговите възприятия ми напомнят на човека, който се страхувал да достигне до края на хоризонта, защото евентуално земята може да свърши и той да изпадне от нея.

Установяването на граници с разширеното семейство му донася невероятна несигурност и той най-вероятно е изключително зависим от емоционалното състояние на неговите „мама“ или „татко“.

Това са дългогодишно изградени механизми и в тяхното разчупване се крие разковничето на промяната. Разбира се, за да се случи това, той трябва да поиска тази промяна и да бъде готов да я извърши заради Вас.

Фактът, че ви е хубаво да сте заедно, не означава непременно, че той ще бъде готов да направи тази стъпка, заради създалата се фамилиарност.

Предлагам ви да планувате специален ден, в който не сте толкова натоварени и двамата, да се обадите на приятелка или на гледачка за децата и да излезете на ресторант само двамата.

Започнете с положителна оценка за развитието на взаимоотношението ви и с надежда за чудесното бъдеще, което ви очаква. Заедно с това споделете страховете и чувствата си, свързани с доминирането на разширеното семейство. Помогнете му ДА ОСЪЗНАЕ, че се нуждае от промяна. Ако проблемът продължи, поискайте да се срещнете със семеен консултант.

Подозирам, че и на Вас също ще се наложи да преминете през вътрешен процес на възстановяване и прошка към доминиращите майка и баща.

Смятам, че ако външно лице погледне ситуацията отстрани, шансът за положителна промяна е много голям.

Нужно е обаче и двамата да го поискате. Желая Ви успех!

Стоян

Opt In Image
Искаш ли да запишеш семейна консултация с мен...
... СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО?

През последните години аз и екипът ми сме имали възможност да се срещнем със стотици семейства и да помогнем на много от тях да възстановят любовта, емоционалната близост и сексуалното си единство.

Ако проявиш интерес към семейна консултация, позволи ми да предложа услугите си СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО!