#Стоян съветва-3

Въпрос:

Със съпруга ми имаме различни виждания за възпитание. Доскоро намирахме компромисно решение, но сега не можем да се справим с десетгодишния си син – аз казвам едно, а съпругът ми обръща нещата – и това става пред детето. Правилно ли е това? Мисля, че изпускаме нещата от контрол. – Т.В., 34 г.

Отговор:

Скъпа Т,

Различията по отношение на дисциплинирането на децата възникват основно заради раличния начин по който самите ние сме били отгледани от нашите родители, както и от средата, в която сме израснали. Преди всичко е важно да проведете разговор със съпруга си и да се съгласите върху някои общи принципни правила относно дисциплината в къщи.

Убедете се, че сте сами, вземете лист хартия и опишете пет типа поведение на детето, които според вас следва да осигурят дисциплиниране. Например, ако детето пропусне да си оправи леглото, вие пропускате да му дадете повече джобни за уикенда; ако се държи грубо с вас, прекарва един час в стаята си и т.н.

Ако е необходимо, поканете близък приятел или професионалист да ви помогне при този процес. Не пропускайте също така да опишете и положителното поведение, което ще получава стимули като например словесно одобрение, повече игри заедно и др.

Описването на последствията и поощренията зависи изцяло от вас, но е изключително важно това да стане предварително. След като веднъж знаете какви правила и етика сте възприели във вашето семейство, просто се придържайте към тях.

Стоян

 

Търсиш как да преживееш по-високо ниво на близост в отношенията? Свали тази безплатна тест-стратегия оттук!

 За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

Авторските права за материала са на сп.“Журнал за жената“. Публикувана с разрешение.

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.