#Стоян съветва-3

Въпрос:
Имам син на 14 г. Напоследък все се прибира със синини и драскотини, дори веднъж – със сериозна рана. Нищо не казва – с кого и защо се е бил. Не знам дали някой тормози него, или синът ми проявява агресия. Помогнете ми – как да разбера истината? – А.З., 47 г.

Отговор:

Скъпи, А.З.,
Част от процеса на развитие на всеки тийнейджър е вътрешната склонност към независимост от родителите. Колкото и труден да е този етап, той представлява една важна, здравословна и необходима част от неговото личностно формиране. Разговорите на чувствителни теми идват в резултат на пълноценно общуване през предходните години.

Смятам, че натякването за негативното поведение или още по-лошо – наказанието, няма да донесат резултат. В момента битката е за доверието на Вашия син, че Вие сте наистина човек, на когото той може да разчита и с когото да сподели проблемите си. От друга страна е добре да го предизвикате към разговор и да настоявате като негов родител да разберете какво точно се е случило. Някои съвети за ефективна комуникация:

– Бързите разговори довеждат до бързи последствия. Разговаряйте със съзряващото момче периодично и за малко, вместо да провеждате няколко изчерпателни лекции, с което да приключите!

– Тийнейджърите не се включват в рисково поведение, ако имат цели, които да преследват, стабилни приятелства и са включени в позитивни дейности.

– Тийнейджърът няма да послуша родителя, ако той не прави това, което казва. Ако Вие не сте пример за правилно поведение, синът Ви ще повтори собствените Ви грешки.

– Тийнейджърът има тенденцията да споделя повече, когато е уверен, че винаги може да дойде при родителя при възникнал проблем.

Предполагам, че настоящата ситуация е само една от много, които ви предстоят през идните години, така че дайте му повече време и внимание.

Вижте също този материал за тийнейджърите…

Стоян Георгиев

Авторските права за материала са на сп.“Журнал за жената“. Публикувана с разрешение.

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: