Интервю със Стоян Георгиев за вестник „Телеграф“

По повод последните данни на “Националния статистически институт” във връзка със семейството споделих своите коментари. Интервюто, взето от Милена Димитрова, можете да намерите по-долу.

Г-н Георгиев, според данните на Националния статистически институт жените у нас са искали три пъти по-често развод от мъжете. На какво се дължи това?

Факт е, че една от основните нужди на жената е сигурността. Жената много по-бързо взема решението един брак да приключи. Тя се оттегля от семейното огнище по-бързо от мъжа, ако не успее да намери сигурност вътре в семейството, ако не се чувства изслушвана и подкрепяна, ако има съпруг, който е неадекватен или проявява агресия. Дамите се опитват да намерят по-бързо сигурност някъде другаде.

Ситуацията при мъжа е друга. Обвързаните представители на силния пол свикват с уюта на дома и не искат да се разделят с него. В книгата на Джордж Гилдър “Мъжете и бракът” авторът казва, че мъжете и жените имат органична нужда един от друг. Едновременно с това, констатира, че, всъщност, силният пол изпитват много по-голяма необходимост от жена до себе си, отколкото обратното. В книгата си той твърди, че когато мъжът е сам и не е обвързан, е много податлив на раздразнение, на депресия, даже и на алкохолизъм. Обяснението за това състояние е неговата сексуална енергия.

Случва ли се двойки да търсят помощ заради вмешателство на свекър, свекърва или тъща в отношенията им?
Разбира се. Това е една от основните причини доста хора да потърсят помощ от брачен терапевт. При голяма част от случаите е намесена властната майка или баща на един от партньорите. Според мен е много важно за едно младо семейство да извоюва своята независимост. Това трябва да стане, доколкото е възможно, с добро отношение. В такава ситуация аз съветвам двойката да настоява за тази независимост. Партньорите трябва да се борят с всички сили да предпазят брака си от това вмешателство. Има един много добър подход за справяне с този проблем. Аз съветвам бъдещото семейство да покани родителите си на ресторант още преди сватбата или поне преди раждането на първото им дете.

На тази среща е необходимо двете страни да си поговорят напълно откровено. От една страна, порасналите деца трябва да покажат, че оценяват родители си, че благодарят за грижите, които полагат и ще продължат да полагат за тях. От друга страна, обаче, трябва категорично да заявят, че искат да са независимо семейство и че няма да търпят вмешателство.
Разбира се, че внучетата имат нужда от баба и дядо. Възрастните хора, обаче, трябва да се съобразяват с възгледите на децата си за възпитание на внучетата им, дори да смятат, че те не са правилни.

Направи следващата стъпка…

… при справяне със семейните предизвикателства!

Кликни тук, за да получиш нашия [Аспирин за семейни проблеми]

Какво сочи вашият практически опит- каква е най-честата причина да се разтрогне един брак?
Инерцията и рутината в отношенията между съпрузите може да разруши брака. Има един термин, който се нарича емоционално удовлетворение в брака. През годините удовлетворението спада и отношенията между хората изстиват. Изследванията сочат, че най-рядко се разделят 20- годишните. Това е логично – влюбени са до уши, нямат още деца и памперси, които да сменят. Нещата се променят през годините. Появява се първото дете, а след това идват кризата на четиридесетте години. Постепенно тръпката и романтиката в отношенията им изчезва. Възможно е тези чувства да бъдат съхранени. Аз съветвам поне веднъж месечно съпрузите да намират време за себе си, като си организират срещи. Така могат да съхранят романтиката.

Между 30 и 40 години хората преследват кариерно развитите. В този момент семейството започва да се измества на заден план.

Всеки един от брачните партньори започва да си мисли, че взаимоотношенията им куцат. Появяват се чисто битови конфликти.

Например, жената очаква помощ в домакинството. Повечето от българските мъже, обаче, смятат, че с приключване на работния ден, свършва и неговите задължения. Нереалистично е двама души да очакват, че в един брак ще има непрекъснато романтика, ще са на върха на щастието и ще се радват винаги на страхотен секс. Поради неразбирането на всички тия фактори се стига до един момент, в който двойката стига до извода, че имат несъвместимост на характерите.

Изневярата ли е една от най-честите причини някоя двойка да потърси помощта на семеен консултант?
Да. Винаги ми е било най-трудно да работя и да помагам на хора, които са минали през това. Изневярата е еднакво деструктивна и за двата пола. Жената по-трудно преживява развода, особено когато е на възраст и има деца. Тогава тя по-трудно може да намери евентуален бъдещ партньор в живота. При мъжа това става по-лесно. Макар дамите да са по-готови да поискат раздяла, те по-трудно преживяват последствията от нея. В моята практика досега не ми се е случвало семейство да си прости изневяра и да продължи напред. Това, обаче, е възможно. Спомням си един случай, в който мъжът нямаше проблем да спи с проститутки. Той казваше, че обича жена си и че за него другите са просто сексуален обект. Потърпевшата жена, обаче, разви манията да го следи и контролира постоянно. В крайна сметка, и тя му изневери.

Голяма част от жените са склонни да търпят да бъдат удряни и да бъдат малтретирани. Въпреки това, те се вкопчват в мъжа си и продължават да държат на брака си. В такива ситуации винаги ми е било трудно да убедя жените, че трябва да направят стъпката към раздялата. Има дами, които не могат да простят шамарите на мъжа си.

Предпочитат ли българите да споделят един покрив, без да имат брак?
Статистиката от 2008 г. показва , че всяка втора двойка у нас съжителства без брак. Има, обаче, един друг интересен факт, който не е много известен. Двойките, живеещи на семейни начела, в крайна сметка, избират брака до 5 години, след като са живели под един покрив. Това означава, че не непременно съжителството без документ е предпочитано у нас.

Изключително ефективни съвети и решения на семейни проблеми в областите на комуникацията, секса, конфликтите, финансите, децата, разширеното семейство и др. можете да намерите в книгата ми "30 въпроса от семейния живот"

Искате нещо още по-задълбочено? Поръчайте видео-програмата на живота ми за семейните отношения "Семейна академия"!

Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

 

Tags: ,