Попитай Стоян Георгиев

Интервю със семейния терпевт Стоян Георгиев за сайта INews.

Последните няколко дни всички сме залети от червено-розовата вълна на празника на влюбените – Свети Валентин. Всички са призовани да бъдат влюбени, постоянно влюбени и съответно да докажат това с някакъв жест – от подарък, цветя или романтична покана.

Празнуването на Свети Валентин се налага от няколко години в България. Февруари е месецът, в който сякаш е задължително да бъдеш влюбен. Дали това обаче може да направи една двойка по-щастлива. И по-здрава като спойка.

Зад комерсиалността на празника всъщност се крие един много по-дълбок смисъл и това е смисълът на семейството като ценност. Свети Валентин е действителна историческа личност от ІІІ век, която въпреки съществуващата в римската империя забрана, е извършвал брачни церемонии, обяснява семейният терапевт Стоян Георгиев.

В момента този празник се е превърнал вече в един голям театър и то не само у нас, в България, но и навън. Така първоначалната му идея вече е и леко отместена. Стоян Георгиев е и говорител на инициативата Седмица на брака, организирана от сдружение „Асоциация общество и ценности“.

Седмицата на брака е международна инициатива, която има за цел да обедини обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и традиционните семейни ценности. Тя се провежда ежегодно по същото време в над 18 страни по света, сред които: Англия, Германия, Чехия, Словакия, Румъния, Италия, Белгия, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Холандия, Южна Африка и др.

Инициативата включва редица мероприятия с цел разясняване ползите от брака и оказване подкрепа на двойки по пътя им към създаване на успешна връзка и укрепване на традиционното семейство. Седмицата на брака празнува здравия брак – съюзът между един мъж и една жена, които са направили взаимно посвещение един към друг до края на дните си, с цел, но не само, да създадат и отгледат потомство.

Така че инициативата е насочена към самите двойки – те да сложат на фокус собствените си взаимоотношения и собствената си връзка, пояснява Стоян Георгиев и допълва, че с рутината на ежедневието всички ние сме изкушени да сложим нещо друго на фокус, но не и нашата собствена връзка.

Затова и под натиска на ежедневието, на преобладаващия стрес в него, самите двойки трябва да си припомнят, че са такива, че са свързани.

Да си припомнят – това е мнението за нужния процес, според Стоян Георгиев, защото и интимната, и брачната връзка, както и родителството, според него са дълбоко естествени процеси, за които на практика всеки човек има умения.

За любовта трябва да се работи всеки ден

До голяма степен те се извършват подсъзнателно. Човек разполага с вътрешно обучение за това какво представлява една връзка. Друг е въпросът какви са влиянията, които въздействат на една връзка, за да се разпадне. А тези влияния са много“, посочва Стоян Георгиев.

Курсове за двойки и брачни партньори апелират към естествените неща. На практика сякаш няма нужда да говорим за такива неща, те са изключително естествени – разходка в парка, ресторант, кино, концерт – но в убийствената рутина на ежедневието често забравяме точно това, което поддържа огъня на връзката между двама души.

Затова и по мнението на терапевта е разбираемо, че в последните години нашумяха всички курсове, тренинги и обучения за бъдещи и настоящи родители. Друг е въпросът, че това се превръща и постепенно в индустрия.

Много често от такива обучения имат нужда и самите двойки и то без да става въпрос изобщо за децата и родителството. Българските двойки обаче все още нямат навика да търсят помощ или отиването на терапия става в един толкова късен етап на изключително изострени взаимоотношения. Тогава очакването е с външна намеса да се оправи в положителна посока нещо, което е течало в продължение на години.

Това често се оказва изключително предизвикателство, а понякога дори и невъзможно. Затова според Стоян Георгиев една предбрачна образователна програма може да предостави различни принципи за един по-добър старт.

Иначе казано, връзката, бракът са като лечението на зъбите – по-добре и по-леко е лечението, когато е на ниво кариес, а не на фаза гангрена, посочва Георгиев.

Здраво ли е българското семейство днес или все още?

Стоян Георгиев посочва, че българското общество продължава да бъде като цяло патриархално и всъщност може да се гордее с това.

„Семейството е буквално в основата на нашата нация и това е нещо, с което можем да се похвалим. След 1944 година обаче нещата се променят и процесите на дезинтегрирането на семейната клетка продължават да текат и досега. Това е бомба със закъснител за цяла Европа, не само за България“, обяснява Георгиев.

И в момента брачните двойки продължават да са мнозинство в сравнение със съжителстващите. А дори и изследванията показват, че голям процент от тези двойки от втората до петата година трансформират съжителството си в брак. Това се отнася за 70% от двойките, доколкото има представителни изследвания и такива, на които можем да се доверим, уточнява терапевтът. На практика системни данни за състоянието на брачната институция и семейството няма.

За любовта трябва да се работи всеки ден

Това обаче, че бракът е предпочитан и че все още не всяко второ българско семейство се разпада, не означава, че всичко е наред. „Под повърхността на семейството се случват много неща. Много семейства остават фактически заедно, но могат да имат сериозни проблеми. Важно е всеки един да си зададе въпроса: „Наистина ли е това, което търсим и искаме“.

А иначе за брака и обичта, за връзката и любовта трябва целенасочена работа. Защо не и както се работи във всяка една друга работа. Тогава може да се запази и истинската любов, тази, която празнуваме, заветната любов, и до края на живота, казва Стоян Георгиев и е категоричен:

„Това може да се случи – да, вярвам в това. Искрено вярвам, че има такава истинска любов.“

Източник: https://inews.bg/България/За-любовта-трябва-да-се-работи-всеки-ден_l.a_c.327_i.261208.html

 
Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: ,