Попитай Стоян Георгиев

Интервю за българите в чужбина по радио „България“ със Стоян Георгиев 

Често с течение на времето рутината измества емоциите в брака, но според семейните консултанти това не е необратимо и романтиката може да бъде съживена.

Криза, безработица, любовен триъгълник, проблеми с децата, с тъщата или свекървата… Едва ли има брачна двойка, която да не е изпитала на свой гръб тежестта на тези проблеми. Последствията от тях понякога са пагубни за брака и той завършва с развод. Друг път семейството изпада в криза, пораждат се нови и нови проблеми. За да ги решат, хората избират различни подходи. Суеверните веднага виждат намесата на „зла сила” и търсят помощта на врачки. Други се обръщат за съвет към приятели и познати с надеждата те да им помогнат да се справят със семейните проблеми. Понякога това помага. Друг път подобен род споделяне става повод за клюки и проблемът се задълбочава. А има професионалисти, които са в състояние да потушат огъня на семейния скандал и да дадат възможност на съпрузите трезво да изберат пътя си занапред. Става въпрос за брачните консултанти, които стават все по-популярни и у нас.

Важно съобщение!

По време на Семеен семинар 2016 ще споделя съвсем практични стъпки, които ще ти помогнат да напреднеш в твоето пътешествие към близост в отношенията. Кликни тук, ако все още не си се записал!

„Услугата „семейно консултиране” е сравнително нова за българската култура – обяснява брачният консултант Стоян Георгиев. – Българинът е в период на осмисляне на необходимостта от брачната терапия. В исторически план българите са привикнали да решават семейните въпроси вътре в семейството, без чужда намеса. Това е особено характерно за случаите на разширено семейство, когато под един покрив живеят няколко поколения. Времената обаче се променят. В големите градове се наблюдава изолация на семействата. Наблюдава се необходимост от авторитет, от личност с опит, която би могла да даде подходящ съвет за преодоляване на брачните кризи. Така че е съвсем логично е да възникне необходимостта от брачен консултант, от медиатор, който да помогне на брачната двойка в криза да я преодолее.”

В редица форуми, свързани с брака, българите споделят за проблеми в общуването с тъщи и свекърви. Могат ли те да се окажат сериозна пречка в брачните отношения?

„Действително недобрите взаимоотношения между свекърви и снахи и тъщи и зетьове често вгорчават живота на брачните двойки – посочва Стоян Георгиев. – Това е така, защото в недалечното минало ролята на разширеното семейство е била твърде силна. В много от случаите това е така и сега. На тези нездравословни отношения са посветени редица анекдоти, но истината е, че много брачни двойки у нас не са научени да очертават своя периметър. Често допускат тъщата или свекървата да се налагат, да решават вместо тях и така се пораждат скандали. Много е важно мъжът и жената, встъпвайки в брак, да разберат, че занапред те са независима семейна единица. Те трябва да имат положителни взаимоотношения със своите роднини и родители, да запазят добрия тон, но и да скъсат с родителските заповеди. За съжаление, бил съм свидетел на краха на немалко бракове, породен точно от липсата на граници във взаимоотношенията между съпрузите и техните родители.”

Често посещението при брачен консултант е съпроводено с множество притеснения. И наистина трудно се разкриват подробности от брачните взаимоотношения и то пред непознат.

„Различно е – казва Стоян Георгиев. – Като че ли жените са по-активната страна. Те са по–открити, по-откровени, готови са да предприемат стъпки за промяна. Има обаче и немалко мъже, които ни търсят. И то не само при сериозни кризи в брака, но и при по-рутинни проблеми, включително и липсата на внимание, на нежност… Оптималният вариант при брачното консултиране е включването в разговорите с психолога и на двамата партньори. Понякога се налага присъствието и на споменатите вече тъщи, свекърви, както и на децата. Бракът преминава през различни етапи. След емоционалната приповдигнатост на брачната церемония и медения месец идват спадовете. Причина за това са и рутинните отговорности и предизвикателства, пред които са изправени брачните партньори. Така двойки, които имат всички данни да изградят добър брак, с времето откриват себе си попаднали в капана на рутината, на охлаждането на емоциите.”

В много от случаите като следствие от охлаждането на отношенията в семейството се появява и извънбрачната връзка. Според Стоян Георгиев обаче това вещае буря, а жертвите са непредсказуеми. Тогава?

„Смятам, че и двата пола са еднакво уязвими по отношение на изневярата – казва Стоян Георгиев. – Водещата причина при жените най-често е липсата на емоционална удовлетвореност и сигурност. С времето в брака съпругът престава да ухажва жената, приема я за даденост, тя охладнява. В същото време при мъжете като правило необходимостта от секс е по-силно изразена. Ако не могат да намерят удовлетворение у дома, те са склонни да погледнат встрани. Получава се омагьосан кръг. Изход от него може да даде брачната терапия. Тя е ключът към осъзнаването от страна и на двамата партньори, че бракът е маратон, а не спринт. Той е пътешествие през целия живот. Кризи в брака преживяват около 90 процента от съпрузите в цял свят. Образно казано, съществува крива на брачните взаимоотношения, която бележи пикове и спадове. Важното е да се знае, че с подходяща помощ и навреме бракът може да бъде спасен. Като терапевт мога да твърдя също така, че преживелите подобни бури семейства стават и по-силни и с времето достигат нива на удовлетворение от брака, които дори са по-високи, отколкото са били в началото.”

Оригиналният текст на интервюто можете да намерите тук!

Изключително ефективни съвети и решения на семейни проблеми в областите на комуникацията, секса, конфликтите, финансите, децата, разширеното семейство и др. можете да намерите в книгата ми "30 въпроса от семейния живот"

Искате нещо още по-задълбочено? Поръчайте видео-програмата на живота ми за семейните отношения "Семейна академия"!

Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

 

Tags: ,