Нека споделя с теб най-важният принцип за взаимоотношенията, който не съм прочел в нито една книга, но научих в резултат от собствените ми трудности и грешки.

Е, искаш ли да го чуеш?

“Ние имаме отговорност да изграждаме целенасочено ненатрапчиви, неизискващи, приемащи и зареждащи взаимоотношения, за да успеем в най-важните!”

Нека обясня…

Опитай да си представиш усещанията при семейните за света, който ги заобгражда.

Те прекарват обикновено 40 часа седмично на работа и още поне толкова в семеен контекст.

По-голямата част от времето ни може да се обобщи в три свързани думи:

Решаване на проблеми!

Изобилие от информация по темата може да намерите в новата книга „Темпераменти“, вижте тук!

Ние решаваме проблеми всеки ден.

Ако сме в клуба на по-отговорните, вероятно сме се превърнали дори в машини за решаване на ежедневни задачи. Работиш ли у дома, почти е сигурно, че ще се сблъскаш с усещане за самота, дори и при най-интровертните хора.

При положение, че отношенията пък с най-близките са изострени, можем да останем лишени от възможно най-подкрепящата система в живота ни.

Комбинират ли се и трите, болката става нетърпимa!

В този процес, вероятно липсват ненатоварващи приятели, които ни приемат такива, каквито сме, без да поставят върху нас каквито и да е било очаквания или изисквания!

Наскоро, в едно от своите обучения, доктор Хенри Клауд сподели кои са най-важните според него човешки потребности (универсални), които често пренебрегваме:

  • Нуждата да бъдеш свързан с други;
  • Нуждата да имаш свое лично пространство за вземане на решения;
  • Нуждата да имаш свои цели и мисия, която да преследваш.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Проблемът е, че останали пренебрегнати, тези потребности могат да унищожат у нас усещането за удовлетворение от живота.

Ние имаме нужда от подкрепяща система от близки хора.

Защо?

Чувството за принадлежност бушува в душата ни през цялото време и ние имаме нужда от приятели, за да оцелеем в емоционален план.

По същия начин, както имаме нужда от подкрепяща семейна система, за да успеем в своята работа и кариера, ние се нуждаем и от подкрепяща система извън семейството и работата, за да можем да захранваме емоционалния си резервоар и да получим необходимата подкрепа!

Умствената карта по-долу ще ти помогне да придобиеш по-комплексна представа за тази система:

Свързването с хора извън семейството и работата ни придава усещането, че сме нещо повече от машина за разрешаване на проблеми.

Ние се усещаме важни и значими.

Също, можем да накараме другите да се почувстват значими и важни.

Но…

Запомни, че линията за изграждане на този вид взаимоотношения е изключително тънка.

Преди всичко, убеди се, че тези хора са безпристрастни (доколкото е възможно) и не те настройват срещу другите вече изградени системи от взаимоотношения.

Това са просто различни системи с различно предназначение!

Ако си мъж и колежката от работа ти изглежда неповторима и привлекателна, имай предвид, че този вид взаимоотношения започват да разрушават вече изградената система от семейни взаимоотношения!

Ако си жена и твоят мъж ти забрани да общуваш с други жени изобщо, създалата се ситуация по нищо не се отличава от робство.

В същото време всяка една ситуация е специфична и има нужда да се разглежда през призмата на зрялост и адекватна преценка.

Повечето заключения, които правим за другите са субективни.

Всички имаме склонността да изваждаме ситуациите от по-пълния им контекст (или да реагираме емоционално) и предварителните нагласи са неизбежни, затова и трябва да сме много внимателни в преценката си.

Изисква се изключителна зрялост за правилна преценка на хората и ситуациите, затова и изграждането на поддържащи системи е наложително.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.