10 урока за личните финанси

След малко повече от два месеца ще навърша 34 години. Знам, че в бъдеще ме очакват много нови възможности, успехи, спадове, трудни и щастливи моменти, но аз искам да се обърна назад и да направя равносметка за изминалите години. Аз вярвам, че най-добрите уроци се учат от грешките, които сме допуснали или както мъдро е казал народът „Човек без минало, няма бъдеще“.

Като човек работил на 6 места, сменил 3 професии, направил много успешни и още повече неуспешни инвестиции и започнал да дава финансови съвети още на 15 години, аз научих много уроци за парите, които ще ви ги дам наготово. Знам, че много от вас искат да ги научат сами по трудния начин, но нищо не пречи да си спестите доста главоболия и хиляди левове, ако ги прочетете.

Ще ви отнеме само десетина минути, но ви обещавам, че това ще са ви най-ползотворните 10 минути за деня. Ако е така, ще ви помоля да споделите тази статия в социалните мрежи. Благодаря ви.

Ето ги и тях (не се подредени по някакъв ред):

Урок №1: Спомените са по-ценни от вещите

Кое ще ви донесе повече удоволствие – широко екранен 3D телевизор или обиколка в България или в чужбина с приятелите ви или семейството? Въпросът, май е риторичен? Между другото, досега сме гледали само един филм на 3D и много рядко ползваме 2D-to-3D функцията. Аз се научих да събирам преживявания и спомени, вместо модни неща и джаджи.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Урок №2: Колкото по-рано, толкова по-добре

Ако сте на моята възраст или по-млади, най-вероятно не мислите за времето, когато няма да искате (или няма да можете) да работите, за да си плащате месечните сметки. Не искате да сте като вашите баби и дядовци, нали? Ами, тогава спрете да се заблуждавате, че високите осигуровки, които внасяте всеки месец ще ви донесат голяма пенсия. Това, дори статистически, не е възможно със сегашния темп на застаряване на населението и по-малката раждаемост. Вместо това използвайте най-големия си актив – времето. Колкото по-рано започнете да спестявате част от вашия доход, толкова по-голям е шанса да сте като немските пенсионери, а не като българските.

Урок № 3: Поискай и ще ти се даде

Това е един от най-трудните уроци, които научих. Когато аз формирах моите ценности и характер, „на мода” беше скромността. Не беше възпитано ти да искаш нещо. Просто трябва да работиш много, да си мълчиш и това, което искаш някой ще ти го даде, а ако не ти го даде – държавата ще се погрижи за теб. Но в условията на пазарно стопанство и демокрация, тези ценности не се котират много добре. Сега, всичко зависи от теб. Ти градиш своето бъдеще и никой не е длъжен да се грижи за теб. А когато искаш нещо от някой друг, най-лесното е просто да попиташ. Какво е най-лошото нещо, което може да се случи? Да ти откажат, нали? Но, може да приемат или да ти дадат друг вариант. Затова чукайте на различни врати и не се притеснявайте, ако ви откажат. Има много врати, които ще се отворят пред вас.

Урок №4: Плановете работят, само ако ги следваш

Да знаете къде отиват вашите пари е първата стъпка в личните финанси. Втората е да планирате къде ще отиват (бюджет) и третата е да следвате плана. За мен, това е лесно. Правя го още от малък. Записвам си за какво съм похарчил парите, които имам, независимо дали са 2 лева джобни или 5,000 лева от инвестиции. За повечето ми приятели, обаче, на които съм казал за този урок, им е много трудно. Записват си разходите 2-3 месеца, правят бюджет за един, и после им омръзва. Няма нищо вълнуващо в това. Така е, управлението на личните финанси е скучна работа. Ако искате адреналин, скачайте с бънджи.

Урок №5: Неприятностите се случват

„Това на мен не може да се случи” – си мислите като гледате поредната лоша новина по телевизията за уволнен чиновник, наводнение, пожар, катастрофа или нещо друго. Но, лошите неща се случват. И вие трябва да сте подготвени за това. Тъй като, повечето от тях са свързани с големи допълнителни разходи, ви трябва Авариен фонд или „Бели пари за черни дни”. Когато си на двадесет и няколко години, не мислиш много за такива неща и „Все нещо ще се измисли”. Когато обаче загубиш работата си, някоя кифла ти отнесе половината предница на колата или се наложи да си правиш скъпи медицински изследвания, и нямаш спестени пари за това, ще оцениш този урок.

Урок № 6: Инвестирай в своята кариера

Един от най-големите ти активи, когато си млад (освен времето) е и способносттада изкарваш пари. Затова не скатавайте на работа, не се пазете от трудните задачи и дайте всичко от себе си. Въпреки, че най-високата заплата ще получавате някъде в границата между 45 и 55 години (според статистиката), това, което правите в началото на кариерата ви, ще се отрази в голяма степен след това.

Знам, че звучи невероятно да планираш своята кариера като си на 22 или 23 години, но може поне да помислите къде се виждате след 5 или 10 години. На същото място? Със същата професия? Работата на Жоро от ПР-а не е ли по-забавна?

Урок № 7: Бракът променя вашия финансов живот

Дали към добро или лошо зависи от вас. Комуникацията е ключът към съвместното управление на семейните финанси. В началото, със сигурност ще ви бъде трудно. Всеки от вас има различно отношение към парите и тяхното управление. Постепенно, с бавни (еволюционни, не революционни) стъпкище постигнете относителна хармония във финансовия живот. Също така, не забравяйте, че парите са най-честата причина за развод.

Урок № 8: Защитата е важна

Този урок е за застраховането. Както видяхте, лоши неща се случват и на добрите хора и трябва да сме подготвени за това. На първо място защитете себе си и вашето здраве. Срещу малка застрахователна премия или вноска в здравноосигурително дружество ще сте спокойни, ако претърпите инцидент. На второ място защитете вашите активи. Ако имате кола или жилище, направете им застраховка, която ще покрие вашите загуби.

Не бързайте да сключвате застраховка Живот, независимо, че много застрахователни агенти горещо я препоръчват. Направете я само, ако има някой, който зависи от вашите доходи или имате ипотечен кредит и някой трябва да го погаси, ако нещо се случи с вас.

Урок № 9: Живот без дългове

Знам, че американския начин на живот е съблазнителен и се разпространява по целия свят (включително и в България), но това да живееш непрекъснато на кредит не е най-доброто неща. Освен, че част от вашия доход ще отива само за лихви, такси и комисионни (а банките у нас са царе по взимането на пари за „допълнителни услуги”), това ще ограничава възможностите ви за инвестиции и постигането на цели в бъдеще. Непрекъснатото взимане на нови заеми, за да се покриват старите, ще ви вкара в една кредитна спирала, от която няма излизане и накрая може да провалите целия си живот.

Урок № 10: Проучвайте предварително

Независимо дали ще си купувате кола на старо, ще си правите застраховка или ще вземете ипотечен кредит (който ще определи вашето бъдеще за следващите 30 години), правете си проучвания предварително. Не разчитайте, че банковия чиновник или застрахователния агент ще ви даде най-добрите условия „само днес и само за вас”. Те защитават собствените си интереси и тези на компанията, за която работят. Ако не може да се ориентирате в океана от финансови продукти и услуги, попитайте ваш приятел, който ще ви даде правилния съвет. При липса на такъв, може да се обърнете към Личен финансов консултант.

Ако тези уроци са ви били полезни, моля споделете ги в социалните мрежи, за да могат вашите приятели и познати да се възползват от тях. Благодаря ви.

Източник и снимков материал: Smartmoney.bg

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.