Със своите уникални умения да бъде практична, жената е наистина достойна да бъде наречена „мениджър у дома“. Независимо дали работи  приоритетно в къщи, в офиса, на половин работен ден или е по майчинство, тя има способността да управлява, да менажира и да решава сложни проблеми.

„Мениджър“, най-просто казано, е човек, който е надарен да управлява дейности, време или финанси. Моята цел с написването на тази статия е да ви помогна да управлявате по-добре дейностите си в къщи.

За мен е важно мъжът да има водещата роля в семейните отношения, но за двойката е много важно да определи ясно от самото начало кой е най-добър в изпълнението на различните дейности и да си дадат свободата да го правят! Това ще развие потенциала на двойката и ще ги направи по-удовлетворени от самите себе си.

Разбира се, за реализирането на една толкова важна цел е нужно желание и от двете страни.

Ето и един пример: мъжът може да се занимава с бюджета, финансовото плануване и балансовите отчети, да бъде отговорен за ремонтите и др., а жената да се грижи за домакинството, да следи за развлеченията в семейството и пр.

Но, моля ви, не оставяйте с погрешно впечатление – не смесвайте ролите с дейностите – за извършването на дейностите всеки може да бъде водещ!

Когато казваме, че жената се грижи за домакинството, не означава, че мъжът стои пред телевизора, докато съпругата му мие чиниите.

Това означава, че ако предварително са се договорили кой ще има водещия глас за извършването на тези конкретни дейности, тя може да има водещия глас в тази сфера, както и мъжът да вземе крайното решение по финансовите въпроси например. Водещият глас по отношение на дейностите не непременно означава, че мъжът не е глава на дома.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Знаем, че много мъже готвят страхотно, но ако в едно семейство жената отговаря за домакинството, мъжът съгласува (например, закупува продуктите), обсъжда евентуалните проблеми и дава възможност на жената да вземе крайно решение в конкретния случай.

В същия конкретен случай жената може да участва при водене на финансите, но това да не е приоритетно за нея, докато за мъжа е отговорност и той да взема крайното решение.

Важното е да не се позволява всичко да падне върху раменете на единия – в този случай, потърсете незабавно съвет, няма нужда да се правите на големите герои. Смисълът на брака не е в това, просто да съжителстваме заедно или да живеем, за „да помагаме на децата.“ Съгласуването и разбирателството у дома са много важни – те ще доведат до по-голям ред, спокойствие и гореща любов.

По въпросите, свързани с практичните неща в дома, жената може да има самочувствието на топ-мениджър.

Повечето дами имат този дар в себе си и е време просто да започнат да го развиват и използват. Те могат да планират и описват какво трябва да се направи и да имат пълната картина като визионери в тази сфера.

Това толкова би улеснило нещата в къщи –  мъжките половинки, обикновено, не могат да вършат или да мислят за няколко неща по едно и също време и затова просто може да им се напомни с усмивка, а не с натякване.

Жената пък мисли в няколко посоки – не трябва да загаря супата, трябва да се облече детето, да се разтреби и т.н. Не е ли чудесно, че мъжът и жената са различни? И ако се съработят заедно, скоро ще видят добри резултати.

Що се отнася до домашните задължения, жената може да ги опише и да следи за тяхното изпълнение.  А описването и планирането ще спестят от тяхното време и ресурси!

Какво включва менажирането в дома? Всяко семейство може да си определи дейностите, на които държи, както и времето, през което ще осъществят планирането (месечно, седмично).

Ето един пример, избран съвсем свободно от мен:

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Линк към Мениджър у дома, част първа.

 

Tags: ,