Харесвам бащите, които успяват да се свържат с децата си чрез жестове – емоционално и духовно. Подобно поведение създава поток от емоции, вълнения и спомени.

Един такъв спомен, запечатан завинаги у мен, беше свързан с докосване и дори… мирис. Спомям си как моят баща (без да съм поискал) ме целуна по челото. Някак си, все още усещам неговите рошави мустаци и мога да помириша този лек полъх на парфюма му.

Има нещо специално и незаменимо в това бащите да комуникират приемане с децата си по докосващ и утешаващ начин. По този начин те се доближат до тях и им показват одобрение, като малко други неща, които можем да направим.

Ето някои от тези жестове, които ще променят живота на твоите децата:

  • Целувка по челото;
  • Потупване по главата;
  • Прегръдка;
  • Стискане на коляното;
  • Потупване по гърба;
  • Поставяне ръце на рамото.

Нещата се променят през годините…

При бебетата, почти всичко е свързано с докосване. Ти ги гушкаш, носиш, обличаш, и им сменяш памперсите.

Поотрасналите деца не се нуждаят само от сигнали – те копнеят за физически контакт. Те ти хващат крака или слагат ръката си върху рамото ти. Те обичат да седят наблизо и да гледат картинки на книга или да редят пъзели.

Всъщност, по-големите деца не се нуждаят от всекидневна помощ и може да не потърсят физически контакт. Но дори и когато децата израстват, те все пак се нуждаят от това физическо и одобрително докосване от страна на техния баща.

Надявам се, че все още сте готови да хванете и повдигнете вашия тийнейджър, както сте правили, когато е бил на три. Не можете вече да го хвърлите във въздуха, но поне може да го повдигнете.

Докосването е важен начин да кажеш „Ти си специален за мен!“

Дори и лекият физически контакт може да бъде значим. Усмихни се на дъщеря си и я потупай по гърба, когато минаваш през коридора. Бъди постоянен, за да постигнеш твоята голяма цел – една голяма прегръдка.

Всъщност прегръдките от типа „просто защото“ могат да се окажат от най-добрите.Ако ти е трудно да получиш прегръдка, помоли с глагол. Може да е нещо такова: „Ще дадеш ли прегръдка на татко днес?“ или „Миличко, имам нужда от прегръдка.“

Opt In Image
Взехте ли справочника "30 въпроса от родителството"....
... предпочитан ресурс от 10 000 български родители?

Искаш ли този справочник с работещи решения от собствения ни опит при 30-те най-често срещани проблеми в детското поведение?

Децата трябва да усетят топлината, близостта. Те се нуждаят от сигурността.

Това усещане помага за премахването на стреса и натиска в живота. Освобождава ги и им помага да вървят уверено напред пораствайки и правейки нещата сами. Помага им да дадат всичко от себе си, премахвайки бариерите. И често, физическият контакт донася усмивки и смях.

Често чувам този аргумент от страна на мъжете:

  • „Нашето семейство не е по докосването и чувствата“ или…
  • „Просто не ми идва естествено.“

Разбирам, какво искат да кажат хората, но мисля, че това е само извинение.

Не всичко в живота е удобно, а и в крайна сметка не става въпрос за нас, а за нуждите на децата ни.

Децата правят нещата по-добре, когато имат докосващ контакт с бащите си.

Всички ги правим добре, когато съществува това нещо.

На никаква цена не изоставяйте този физически контакт като начин за комуникация. Така ще повтаряте през цялото време без думи: „Ти си специален за мен.“ или „Искам да ти отделя внимание.“

Докосването показва неща, които не можем да споделим по друг начин.

Ето една малка тайна: прегърни детето си и просто задръж. Има 99 процента шанс, че и двамата ще се усмихвате или смеете няколко секунди след това.

Опитай това също и с твоята съпруга или съпруг.

Нека твоето семейство усети любовта ти, татко.

Давай много прегръдки и целувки изпод мустаци.

Просто не спирай!

Ако си пропуснал, виж първата част от поредицата >>

Opt In Image
Взехте ли справочника "30 въпроса от родителството"....
... предпочитан ресурс от 10 000 български родители?

Искаш ли този справочник с работещи решения от собствения ни опит при 30-те най-често срещани проблеми в детското поведение?

Copyright © 2016 National Center for Fathering. Публикувана с разрешение.

 

Tags: , , ,