личен-контакт-с-дететоХаресвам бащите, които успяват да се свържат с децата си чрез жестове, емоционално и духовно. Подобно поведение ще създаде поток от емоции, вълнения и спомени.

Един такъв спомен, запечатан завинаги у мен, беше свързан с докосване и дори… мирис. Спомям си как моят баща (без да съм поискал) ме целуна по челото. Някак си, все още усещам неговите рошави мустаци и мога да помириша този лек полъх на парфюма му.

Има нещо специално и незаменимо в това бащите да комуникират приемане с децата си по докосващ и утешаващ начин. По този начин те се доближат до тях и им показват одобрение, като малко други неща, които можем да направим.

Ето някои от тези жестове, които ще променят живота на твоите децата:

 • Целувка по челото;
 • Потупване по главата;
 • Прегръдка;
 • Стискане на коляното;
 • Потупване по гърба;
 • Поставяне ръце на рамото.

Нещата се променят през годините…

При бебетата, почти всичко е свързано с докосване. Ти ги гушкаш, носиш, обличаш, и им сменяш памперсите.

Поотрасналите деца не се нуждаят само от сигнали – те копнеят за физически контакт. Те ти хващат крака или слагат ръката си върху рамото ти. Те обичат да седят наблизо и да гледат картинки на книга или да редят пъзели.

Всъщност, по-големите деца не се нуждаят от всекидневна помощ и може да не потърсят физически контакт. Но дори и когато децата израстват, те все пак се нуждаят от това физическо и одобрително докосване от страна на техния баща.

Надявам се, че все още сте готови да хванете и повдигнете вашия тийнейджър, както сте правили, когато е бил на три. Не можете вече да го хвърлите във въздуха, но поне може да го повдигнете.

Докосването е важен начин да кажеш „Ти си специален за мен!“

Искаш ли да задълбочиш още повече…

… в темата за родителството?

Кликни тук, за бърз достъп до новата книга „30 въпроса от родителството!

Дори и лекият физически контакт може да бъде значим. Усмихни се на дъщеря си и я потупай по гърба, когато минаваш през коридора. Бъди постоянен, за да постигнеш твоята голяма цел – една голяма прегръдка.

Всъщност прегръдките от типа „просто защото“ могат да се окажат от най-добрите.

Ако ти е трудно да получиш прегръдка, помоли с глагол. Може да е нещо такова: „Ще дадеш ли прегръдка на татко днес?“ или „Миличко, имам нужда от прегръдка.“

Децата трябва да усетят топлината, близостта. Те се нуждаят от сигурността. Това усещане помага за премахването на стреса и натиска в живота. Освобождава ги и им помага да вървят уверено напред пораствайки и правейки нещата сами. Помага им да дадат всичко от себе си, премахвайки бариерите. И често, физическият контакт донася усмивки и смях.

Често чувам този аргумент от страна на мъжете: „Нашето семейство не е по докосването и чувствата.“ или „Просто не ми идва естествено.“ Разбирам, какво искат да кажат хората, но мисля, че това е само извинение.

Не всичко в живота е удобно, а и в крайна сметка не става въпрос за нас, а за нуждите на децата ни.

Децата правят нещата по-добре, когато имат докосващ контакт с бащите си. Всички ги правим добре, когато съществува това нещо. На никаква цена не изоставяйте този физически контакт като начин за комуникация. Така ще повтаряте през цялото време без думи: „Ти си специален за мен.“ или „Искам да ти отделя внимание.“

Докосването показва неща, които не можем да споделим по друг начин.

Ето една малка тайна: прегърни детето си и просто задръж. Има 99 процента шанс, че и двамата ще се усмихвате или смеете няколко секунди след това.

Опитай това също и с твоята съпруга или съпруг.

Нека твоето семейство усети любовта ти, татко. Давай много прегръдки и целувки изпод мустаци. Просто не спирай!

Виж също този материал за нуждата от баща в живота на децата >>

Copyright © 2016 National Center for Fathering. Публикувана с разрешение.

Снимка: Иво Орешков

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
 • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
 • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
 • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
 • новини за предстоящи наши продукти и събития;
 • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.