бащинство

През последните години, на проблемите с агресията в училище започна да се дава все по-голяма публичност и гласност.

Провеждаха се дискусии.

Започнахме да ставаме свидетели на ужасяващи кадри от училище, заснети с мобилни телефони и да чуваме почти невероятни истории, свързани с изблици на насилие.

Алфа Рисърч проведе проучване за обществените нагласи към насилието в училище по поръчка на Министерството на образованието и науката, в което се установи, че и ученици, и родители (съответно 81% и 92%) намират нивото на агресия в училище за високо.

За мен е интересен коментарът на родителите, казващи, че основната причина за насилието са компютърните игри, в които има агресия, както и медиите, които показват насилие.

Управителят на „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова заяви, че родителите са много по-склонни от децата да винят пресата и компютрите.

Медиите пък обърнаха показалеца си към родителите, обвинявайки ги в незаинтересованост.

Кой, в крайна сметка, е виновен?

Къде се крие коренът и причинителят на детската агресия?

Отговорът не може да бъде еднозначен, а една статия е крайно недостатъчна, за да обхване подобен проблем.

И родителите, и децата са единодушни, че недобрата семейна среда (73% от анкетираните) и липсата на дисциплина в училище (68%) са сред основните причини за агресията в училище.

Този отговор е достатъчен да ни накара поне да се замислим за важността на семейната среда при отглеждането на децата.

Всъщност, проблемът с агресията не е проблем само в България, а и в много други страни, навсякъде по света.

И ако проведем старателно проучване по отношение на агресивността като проявление сред децата, ние ще достигнем до една от нейните основни причини – липсата на бащинската обич в семейството.

Колко деца са принудени днес да израстват без бащи?

А колко деца растат в семейства, в които бащата е там, но отсъства физически, поради многото си задължения, извънбрачни връзки или се е отдръпнал емоционално?

Когато през времето на своя първи мандат президентът Джордж Буш помолил секретарката си да потърси съвета на един изследовател – Джош Макдауъл, запитвайки го, кой е най-големият проблем на американците – световният тероризъм, дълговете, насилието или нещо друго, той отговорил просто:

„Проблемът на Америка е липсата на бащи“.

Секретарката на президента заявила: „Категорично отказвам да му дам подобен отговор!“

Въпреки това, Джош настоявал пред секретарката да отговори именно по този начин – той изпратил по имейл един дълъг списък с проучвания, свързани с бащинството.

Ето някои от тях:

Именно в тази посока написах за теб…

… „30 въпроса от родителството“!

Кликни тук, за да вземеш своето копие!

I. Нюйоркският университет  „Колумбия“ (www.columbia.edu)
поръчал едно много скъпо проучване, целящо да установи по какъв начин различните видове семейни структури, състоящи се от а.) самотен родител; б.) двама биологични родители, се отразяват на бъдещата склонност на детето към злоупотреба с алкохол, взимане на наркотици и прояви на насилие. Ето и резултатите от изследването:

– Дете, отгледано приоритетно от своята майка, има 30% склонност към злоупотреба с алкохол, взимане на наркотици и прояви на насилие;
Това, обаче, не бил най-високият процент!

– Дете, отгледано в семейство с двама биологични родители, където детето има недобро взаимоотношение с бащата, шансът за злоупотреба със субстанции и прояви на насилие е 68%!

– Дете, отгледано в семейство с двама биологични родители, в което детето има близко взаимоотношение с бащата, шансът за злоупотреба с алкохол, наркотици и прояви на насилие е ЕДВА 6%.

II. ФБР са провели мултимилионно изследване с цел да направят профил, който да помогне на полицията, администраторите и директорите в училище да предвидят кои биха били евентуалните деца-убийци там. След няколко години проучвания и много изхарчени милиони те успели да посочат някои потенциални характеристики:

1. Всички възможни убийци са бели.

2. Те са представители на средната класа.

3. Техният баща отсъства от семейството или се е отдръпнал от процеса на родителството.

III. Медицинското училище „Джонс Хопкинс“ (www.hopkinsmedicine.org) е извършило едно от най-прецизните изследвания в това отношение. Те се опитали да открият кои са причините за пет проявления при  младите хора:

1. Умствено заболяване.
2. Високо кръвно налягане.
3. Ракови образувания.
4. Сърдечни заболявания.
5. Самоубийство.

Проучването траело около 30 г. и са били изследвани хиляди възпитаници на училището. Най-вероятният фактор за тези възможни проявления е бил липсата на близост с единия от двамата биологични родители.

Взаимоотношенията с бащата са важни. Нещо повече – те маркират по-нататъшното развитие на младите хора и се отразяват върху поведението им. Студените, неемоционални бащи отглеждат агресивни деца.

Накарах ли те да се замислиш? Ако ти си баща и четеш тази статия, препоръчвам ти следното:

1. Планувай нераздвоено и необезпокоявано време с твоите съпруга и деца.
2. Отделяй време за всяко от децата си поотделно (ако имаш няколко).
3. Опознай света на детето си и се забавлявай с него, за да запълваш емоционалния му резервор и нуждата му от връзка с теб.

Къде са бащите? От мен и теб зависи какъв ще бъде отговорът на този актуален въпрос.

Снимка: Иво Орешков

Именно в тази посока написах за теб…

… „30 въпроса от родителството“!

Кликни тук, за да вземеш своето копие!

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: