връзка-между-баща-и-дъщеря

Днес искам да споделя с теб нещо за тази незаменима връзка между баща и дъщеря.

По-рано през тази година бяха публикувани резултатите от изследване на Бейлърския университет с някои важни наблюдения за бащите. Изследователите установили, че най-подходящият начин за свързване между бащите и дъщерите (и разбира се, онова, което предизвиква положителен обрат в техните отношения) са споделените дейности.

Отбележи си това, татко…

Когато са били помолени да споделят моменти, по време на които са се чувствали емоционално свързани със своите бащи, дъщерите обикновено посочвали споделеното време за съвместно спортуване. Татковците активно се въвличали в спорта с дъщерите и осигурявали близка подкрепа в този процес. Било е естествено за тези бащи да помогнат на своите момичета да развият важни умения и да усвоят уроци за съревнованието, поемането на рискове и самочувствието.

Преди всичко, когато бащите полагали целенасочени усилия да помогнат на техния треньор или директно се въвличали с конкретна спортна дейност, това карало дъщерите им да се чувстват важни – в центъра на вниманието от страна на бащите им.

Всъщност, не става въпрос само за спорта.

Други дъщери споменали работата по съвместен проект или съвместно пътуване. Тези преживявания им помагали да се усещат близо до бащите си. Често, именно прекараното време заедно водело и до по-сериозни разговори по най-различни теми.

Нека сега да споделя най-интересната част.

Професорът от Бейлор отбелязва, че тези споделени дейности попадат в „мъжкия начин“ за създаване на близост. Момчетата се свързват по-лесно докато правят неща заедно, докато женският начин е свързан с повече разговори лице в лице.

Позволи ми да те предизвиквам сега, татко…

Фактът, че дъщеря ти вероятно иска да се включи в дейности, спортове и работа по проекти с теб, е нещо чудесно. Вероятно без дори да подозираш, тя се приспособява към твоя мъжки стил на комуникация.

Нека не поглеждаме към това изследване, да казваме: „Това е страхотно!“ и бързо да се връщаме към живота така, както си го знаем. Пределно ясно е, че дъщерите ни се наслаждават на тези дейности с бащите си, защото искат да имат по-голям достъп до тях, а дейностите създават по-ясна комуникация.

И така, ако те желаят да дойдат в нашия свят до известна степен, не би ли трябвало и ние да се стремим към същото?

При все, че разговорите лице в лице могат да се окажат трудни за голяма част от нас, не смяташ ли, че и те заслужават нашите усилия?

Опитай се да намериш повече възможности да правиш неща с твоята дъщеря. Ако не й допадат спортовете, можете да се присъедините към даден клуб или да посетите курс заедно. Отдайте се на общо хоби. В проучването се споменава за един татко, който започнал да посещава уроци по пеене, за да могат заедно с дъщеря му да отидат на шоу за таланти. Сигурен съм, че тя е сияела от щастие, докато са изпълнявали номера.

За онези от вас, които нямате дъщери, използвайте същият подход със синовете си. Именно по време на вършенето на съвместни дейности се извършва свързването.

Е, бащи на момичета, кое би работило за вас?

Ето някои идеи:

  • Попитай дъщеря си на какъв спорт или дейност би желала да се посвети заедно с теб. Тогава си създай планове да откликнеш, дори ако е необходимо да започнеш нещо напъно ново;
  • Планувай лични срещи с всяко едно от децата си – ще се учудиш колко много възможности за разговор се отварят пред теб, просто когато сте заедно;
  • Какви проекти можеш да правиш с дъщеря си си? Научи от какво се вдъхновява и побързай да се включиш.
  • Планувай пътуване с дъщеря си с цел да направите нещо забавно – може да е за следобед, а може и да е за няколко дни. А защо не и да я вземеш с теб, докато пътуваш по работа?

Какви специални дейности бихте правили с дъщерите си? Ако имате идея, споделете я в секцията за коментари по-долу.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: , ,