Стоян Георгиев | Семейни и брачни консултации | Семеен терапевт | Брачен консултант - Физическо развитие на бебето
НАЧАЛО
МОИТЕ СТАТИИ:
БРАК И СЕМЕЙСТВО
ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦА
ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ
СРЕДНА ВЪЗРАСТ
СЕМЕЙНИ НОВИНИ
ВЪПРОСИ КЪМ МЕН
СЛЕДВАЙ МЕ!
 fb.png tw.png yt.jpg Google+
Стоян в медиите
КНИГИ:
30_questions_little.jpg _________________521efa360235f.jpg 23204.jpg
ИЗБРАНО
Абонирайте се с RSS!
Физическо развитие на бебето

bebe1.jpg16.08.2007 г.

автор: Деница Петкова

снимка: semeistvo.bg

 

Зрение
Новороденото може да фокусира погледа си на разстояние от около 15 до 30 см., но изображенията, намиращи в този обсег, са все още неясни и размазани. Често се случва бебето да се взира в своя протегнат юмрук, ако той се намира в полезрението му. Със заздравяването на очните мускули зрението става все по-координирано и новороденото ще може да наблюдава и движещи се изображения. Най-вероятно, твоето бебе ще предпочита да изучава прости, контрастни или черно-бели изображения – квадрати, ивици, спирали, кръгчета или пък огледалце, прикачено на легълцето.

На около два месеца то вече ще може да координира движенията на очите си, а също и да задържа главичката си достатъчно дълго, за да ги фокусира на определен предмет. След три месеца обсегът на зрение ще достигне до етап, в който бебето ще бъде в състояние да разпознава родителите си, когато се намират в стаята.

Често се случва бебето да кръстосва очите си, докато се взира в изображение или обект. Това е нещо напълно нормално, но ако това поведение продължи след шестия месец, заведете детето на преглед при очен лекар.

Как може да помогне родителят, за да се развие зрението на бебето?
- Помни, че взаимоотношението с детето е по-важно от всичко останало. Контактът с очите (особено по време на и след храненията) развива не само зрението – то съдейства за емоционалното сближаване между родителя и детето.  

- Първоначално бебето няма да може да следи предмет с очите си. Можеш да му помогнеш в това отношение, като вземеш цветен обект и го движиш в кръг или наляво-надясно пред очите на бебето.

- Окачи въртяща се играчка на креватчето, която да стимулира развитието на очните мускули на детето.

- Бебетата обичат да се взират в малко огледалце, така че, можеш да използваш тази идея. Не вярвай на бабините деветини, че детето не трябва да се оглежда, докато е малко – това няма нищо общо с реалността.

- Приближавай и отдалечавай от очите на бебето картончета с прости черно-бели изображения и ярки цветове.    

Слух
Новороденото е напълно способно да чува многообразни звуци, но ще притежава различна чувствителност към тях, в сравнение с другите бебета. Способността детето да възприема звуците около себе се е пряко свързана с неговия темперамент. Както и при възрастните, някои деца имат склонността да спят много леко и да се събуждат лесно, докато други остават спокойни, дори и в стаята да кънти силна музика.

Препоръчва се нивото на звука около бебето да е не по-силен от децибелите, характерни за един спокоен разговор – шумната среда се отразява на активността на бебето. Ако плануваш да посетиш шумни мероприятия, футболен мач или концерт, остави детето в къщи.

Развитие на слуховите възприятия:
- През първите няколко седмици бебето ще започне да обръща внимание на определени звуци, най-вече, на гласовете на родителите или на онези, които се грижат за него;

- След втория месец бебето ще разпознава твоя собствен глас и дори ще обръща очи към теб, когато го разпознае;

- Около третия месец бебето вече ще откликва на различни звуци и ще се обръща към техния източник.

Как може да помогне родителят, за да се развие слухът на бебето?
- Колкото е възможно, по-често пускайте тиха музика на бебето, за предпочитане класическа;

- Говорете на бебето – то се нуждае да чува, преди всичко, успокоителен човешки глас;

- Излагайте бебето на, колкото може, повече разнообразни звуци – звън, тракане, нежно пеене и т.н.
 
Обоняние
- Много нови родители подценяват ролята на миризмата при бебетата; – Те смятат, че обонянието се развива с времето. В крайна сметка, бебето не е било излагано на никакви миризми преди това, така че, едва ли е способно да усеща мирис в самото начало. Това е напълно погрешно. Новородените разпознават миризмата на амниотичната течност след раждането, което доказва, че те могат да усещат миризмите, още докато са в утробата. Всъщност, бебетата миришат по време на бременността – те поглъщат течност и техните рецептори на обонянието са потопени в нея.

Ето още няколко факта, свързани с обонянието:
- След раждането, обонянието е едно от първите неща, които свързват родителите с детето;

- Само един час след раждането новороденото може да се насочи към зърното на гърдата на майка си по миризмата;

- За две седмици бебето е способно да различава миризмите, особено миризмата на майчиното мляко от миризмата на други кърмачки;

Как може да помогне родителят, за да се развие обонянието на бебето?
- Миризмата на майчиното мляко утешава до голяма степен бебето. Напои малко парцалче с кърма и го дръж близо до креватчето на бебето, докато заспива. Това ще му напомни за теб и ще му подейства успокояващо.

- Предлагай на бебето различни аромати. Например, миризмата на масло стимулира сученето, най-вероятно, защото напомня на бебето за майка му. Миризмата на лимон също действа успокоително.

- Излагай бебето на аромати, които са свързани с твоята собствена личност – например, парфюма ти. Това ще създаде допълнителна близост помежду ви.       
   
Допир
Новореното е чувствително към допира. Допирът за бебето е една изумителна сила – когато то остане недокоснато, умира. Бебетата се нуждаят от утешаване и докосване – те определят бъдещата им емоционална стабилност. Установено е, че бебетата, които са докосвани рядко, имат с 20% по-малки мозъци от онези, които са докосвани много.
Бебетата, които са били гушкани, утешавани или люлеени от родителите, много по-бързо наддават, прохождат, пълзят и се движат. Те са също по-активни, спят по-добре, развиват по-високо IQ и имат по-силна имунна система от онези, които просто са били оставяни на своите легълца.

Направени са многобройни независими проучвания, потвърждаващи, че докосването е също толкова важно за физическото, емоционалното и когнитивното развитие, колкото и яденето и спането. Докосването е важно изразяване на любов, която ще подхранва емоциите на детето, дори и още преди то да разбира смисъла на думите.   

Една от причините, поради които бебетата толкова силно копнеят за докосване, е течността, изпълваща утробата на майката. Споменът от плуването в течността е вероятно причината, поради която толкова много бебета се утешават по време на къпане. С нарастването на възрастта на бебето, то става все по-чувствително към различни видове текстури. Не след дълго, то вече може да усеща различни предмети, но най-много от всичко обича да бъде докосвано от своите родители; както и да го милват, галят и масажират.

Между четири и шест седмична възраст твоето бебе ще започне да “се отплаща” за грижите, които полагаш за него и най-вероятно, ще те възнагради с първата си усмивка. Това е един незабравим миг, който ще ти напомни, че грижите за детето наистина си заслужават усилията. Нещо повече – бебето ще стане особено селективно за хората, които имат влияние в живота му и не всеки ще получава красивата усмивка. Може би, това ще бъде сигнал за бащите да отделят повече време на своите деца и да споделят отговорностите на родителството. Или пък, сигнал за майките, които са оставили бебето на грижите на някой друг, да преосмислят своите приоритети.
На около два месеца бебето ще започне да “гука”, най-често в отклик на твоето нежно говорене.

Как може да бъде сигурен родителят, че бебето му е достатъчно докосвано?
- Люшкай често бебето – на този етап това със сигурност е неговото любимо преживяване;

- Използвай времето за смяна на памперса, за да го докосваш по коремчето, крачетата и ръцете;

- Масажирай тялото на бебето, използвайки бебешки лосион;

- Обгърни бебето с цялото си тяло, докато го храниш.

 

Creative Commons License
Произведението Физическо развитие на бебето, създадено от Деница Петкова, ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България договор.
 
ЗАПИШИ КОНСУЛТАЦИЯ
screen_shot_2015-04-24_at_11.18.24.pngbanner300x2501.jpg screen_shot_2014-10-10_at_13.29.18.png
Брачни консултации
 
banner6.png